Ipak je bilo kvoruma
0

Zastupnici SDA u Skupštini KS napustili sjednicu pa se nakon 15 minuta vratili na sljedeću

N. V.
Zastupnici SDA i DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo su napustili 37. sjednicu i tako nisu učestvovali u glasanju o izvještajima zdravstvenih institucija, ali su se nakon pola sata vratili na sljedeću 38. sjednicu.

NiP-ov zastupnik i lider stranke Elmedin Konaković ukazao je na to da su zastupnici SDA-a i DF-a pokušali oboriti kvorum na 37. sjednici Skupštine KS kako se ne bi moglo glasati o izvještajima zdravstvenih institucija u kantonu. Međutim, sjednica je ipak održana s obzirom na to da zastupnici SBB-a nisu izašli.


Prisutni zastupnici tako nisu usvojili izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Apoteka Sarajevo, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a te Kliničkog centra Univerzitera u Sarajevu.

Zastupnik SDA Haris Zahiragić je kazao da je ovim napravljen korak naprijed ka smjeni dirketora Adema Zalihića i drugih koji su, kako kaže, iznijeli najveći teret pandemije. Prema njegovom mišljenju, cilj je postaviti nove "političke direktore" u zdravstvene institucije, a u potpunosti je ignorisao činjenicu da je to bila dugogodišnja praksa i u vrijeme kada je stranka čiji je član bila na vlasti.


Šta više, Zahiragić je napisao "Nema tu puno naroda, a ni pravde Boga mi, samo politika, kako smo i navikli u Kantonu Sarajevo posljednjih 10 godina pod vodstvom istih ljudi" i tako, vjerovatno nesvjesno, ukazao da je SDA godinama u KS vodila brigu o politici, a ne ljudima.

Nakon što je završena ova 37. sjednica, počela je nova 38. sjednica, a zastupnici SDA i DF-a su se vratili u salu i u toku je rasprava o prvoj tački dnevnog reda koje se u suštini još uvijek nisu ni dotakli, jer se uglavnom, po običaju, raspravlja o "kršenjima poslovnika".