Parlament FBiH
358

Zastupnici SDA obećali HDZ-u da neće doći na sjednicu SDP-a i DF-a o izbornim jedinicama

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u utorak će se izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH čiji su predlagač parlamentarci iz reda DF-a i SDP-a BiH. Zastupnik DF-a Mahir Mešalić rekao je u razgovor za Klix.ba da su zastupnici iz SDA obećali HDZ-u kako neće doći na ovu sjednicu.

Nakon što se rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH oglušilo na zahtjeve za sazivanjem vanredne sjednice, klubovi zastupnika iz reda SDP-a i DF-a samoinicijativno su uputili parlamentarcima poziv na sjednicu na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Mešalić ističe da rukovodstvo Zastupničkog doma PFBiH krši Ustav FBiH i Poslovnik o radu bez ikakvih sankcija. On ističe da ovo nije prva sjednica za koju su zastupnici skupili kvalifikovan broj potpisa za održavanje sjednice.

"Da podsjetim, mi u klubu zastupnika Demokratske fronte i SDP-a smo inicirali još dvije vanredne sjednice na temu zahtjeva za registar boraca i branitelja, te općeg statusa demobilisanih boraca/branitelja. Zatim, smo na isti način tražili i zakazivanje vanredne sjednice na temu 'Depolitizacije obrazovanja' sa akcentom rješavanja fenomena dvije škole pod jednim krovom. Rukovodstvo Parlamenta FBiH se apsolutno oglušilo na ove zahtjeve iako po Poslovniku o radu morali su zakazati ove sjednice. Ali, nažalost ovdje vladaju anarhija, lopovluk i korupcija oličene u koaliciji SDA, HDZ i SBB", rekao je Mešalić.

Na pitanje da li očekuje da će na vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH doći zastupnici SDA, HDZ-a i SBB-a, Mešalić odgovara da se od ove koalicije ne može očekivati ništa dobro.

"Ni SDA a ni SBB, ne smiju ništa uraditi što bi ih konfrontiralo sa glavnim gazdom HDZ-om. Lidija Bradara je objasnila da SDA neće doći na sjednicu jer su pristali na HDZ-ov zahtjev da HDZ glasa za budžet FBiH, a da SDA se ne pojavi na sjednici koju su zakazali DF i SDP. Zastupnici imaju obavezu da dođu, zato ih građani i plaćaju. Međutim, izgleda da je i SDA-u i SBB-u važniji HDZ od rješavanja problema. Na kraju krajeva, šta njih briga za narod, njima je odlično!", kazao je Mešalić.

Mahir Mešalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mahir Mešalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

On ističe da predloženi zakon nudi rješenje za implementaciju izbora jer nakon izbora može doći do blokade zato što neko ne želi da uputi delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Usvajanje našeg rješenja, bi značilo i to da Dragan Čović ne bi mogao blokirati implementaciju izbornih rezultata u slučaju da mu se rezultat ne sviđa. 
Izborni zakon kaže da izborne jedinice treba prilagođavati svake četiri godine u skladu sa demografskim kretanjem stanovništva. Pa i sada, imamo slučaj da nije popunjen Klub Srba u Domu naroda, tako da nemamo 17 delegata, a ovim prijedlogom rješava se i taj slučaj. Suština ovog rješenja je da ukoliko se ne bi mogao popuniti Dom naroda PFBiH, tada ukoliko fali jedan od predstavnika konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih, birao bi se na način da se uzme sa liste onaj predstavnik konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih koji ima najveći broj glasova, a koji nije ušao u skupštinu kantona", rekao je Mešalić.

Na pitanje očekuje li da će zakon biti usvojen Mešalić je kazao kako to pitanje treba postaviti zastupnicima iz reda SDA i SBB-a.

"Mislim da se boje reakcije Dragana Čovića i da su po ko zna koji put pristali na njegove ucjene. Onaj zastupnik koji se ne pojavi na sjednici ide direktno u korist Draganu Čoviću, a u konačnici i njegovoj borbi za podjelu BiH", kazao je Mešalić.

Kako kaže, stav SDA i SBB-a u vezi s prijedlogom SDP-a i DF-a niti zna, a niti ga interesuje.

"U utorak će nam sve biti jasno. Trebali bi makar doći na sjednicu i iznijeti svoj stav. Što se tiče pregovora sa koalicijom SDA, HDZ, SBB, to ne dolazi u obzir niti pregovori ili nagodbe u vezi države Bosne i Hercegovine i njenog funkcioniranja. Što se tiče ove koalicije SDA, HDZ, SBB, daleko im kuća od naše bila", zaključio je Mešalić.