BiH
0

Zastupnici razmatrali izvještaj o izvršenju budžeta BiH za 2010.

FENA
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Izvještaj o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2010. godinu.

Zastupnica Danijela Martinović je tokom diskusije kazala da se nalazi i zamjerke ponavljaju iz godine u godinu. "Ponovno svjedočimo netransparentnom, neodgovornom trošenju javnog novca velikog broja budžetskih korisnika", kazala je Martinović, dodajući kako nema više ni javne ni političke odgovornosti.

Zastupnica Dušanka Majkić je kazala da institucije više ne mare za izvještaj revizije, jer da obraćaju pažnju na to što revizija kaže, potrudile bi se da broj revizionih preporuka bude što manji. "Imam osjećaj da su mnogi našli veliki broj anomalija u revizorskom izvještaju. Ako ima takvih anomalija šta radi Tužilaštvo", kazao je zastupnik Adnan Bašić.

Tokom diskusije čulo se i mišljenje da treba dovršiti, normativno i u praksi, sistem odgovornost te osmisliti šta uraditi nakon što revizija uradi svoj posao. Zastupnici su razmatrali i Polugodišnji pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa BiH kao i Izvještaj o stanju provođenja Privremenog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za period od 1. januara do 30. juna 2011. godine.

Razmatrana je i Informacija o procjeni implikacija pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji.