|

Zastupnici pozivaju Inzka da primijeni Gregorianov model i obustavi isplatu plaća parlamentarcima

Zastupnici pozivaju Inzka da primijeni Gregorianov model i obustavi isplatu plaća parlamentarcima
284
Er. M.
6.11.2019. u 17:15
94
komentara
284

dijeljenja
Zastupnici pozivaju Inzka da primijeni Gregorianov model i obustavi isplatu plaća parlamentarcima Valentin Inzko (Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i državni parlamentarac Jasmin Emrić pozvali su visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da primijeni model bivšeg zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana i obustavi isplatu plaća državnim parlamentarcima.
Nakon što je naš portal objavio članak o tome da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko ima mogućnost da obustavi isplatu plaća državnim parlamentarcima zbog neodržavanja sjednica, a što je ranije u slučaju zakonodavaca u Skupštini Brčko distrikta BiH radio bivši zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Raffi Gregorian, počeli su stizati komentari bh. funkcionera koji smatraju opravdanim takvo Inzkovo djelovanje.

U tom kontekstu prvi je reagovao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić koji je rekao da nije moralno primati visoku plaću parlamentaraca, a u isto vrijeme ne raditi. On je nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH pozvao visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti i naloži obustavu isplate plaća.

"Pozivam visokog predstavnika da obustavi isplatu plaća parlamentarcima koji ne dolaze na posao, neka naprave kriterije u kojima će plaća biti isplaćena onima koji rade svoj posao", rekao je Zvizdić.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić također smatra da je obustava plaća i primjena Gregorianovog modela jedna od dobrih mjera koju bi mogao donijeti Valentin Inzko. Kako kaže, naknade parlamentarcima određene su zakonima koji jasno kažu da se naknade ne mogu mijenjati u toku mandata. Međutim, to ne znači da se isplata plaća ne može obustaviti.

"Takvom intervencijom visoki predstavnik bi napravio veliki pritisak na zastupnike i delegate koji slušaju svoje lidere pa ne dolaze na sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. To su zastupnici koji učestvuju u opstrukciji rada Parlamentarne skupštine BiH. Sve dok sprovode opstrukcije ne trebaju primati plaće i tada bi u njihovom interesu bilo da se formiraju parlamentarne komisije i da se redovno održavaju sjednice", kazao je Emrić.Ocijenio je da bi i parlamentarci, kada bi im se obustavila isplata plaća, izvršili određeni pritisak na matične političke stranke da donesu racionalne odluke. Emrić ističe da odgovornost za blokadu rada državnog organa zakonodavne vlasti snose zastupnici i delegati pojedinačno, jer oni učestvuju u radu Parlamentarne skupštine BiH.

"Ta mjera je prema mom sudu opravdana. Ako parlamentarci ne rade, onda ne trebaju primati plaću. To se može riješiti i dopunom Ustava BiH, tačnije da se uvrsti dio koji kaže da će parlamentarci primati naknadu samo onda kada zasjedaju domovi Parlamentarne skupštine BiH. I tu Inzko može intervenisati", rekao je Emrić.

Dodao je da je čak razmišljao da napiše pismo visokom predstavniku i zatraži od njega da obustavi isplatu plaća parlamentarcima.

"Razgovarao sam s kolegama i sada se pokušava pokrenuti rad Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko inicijative za izmjenu Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH i imenovanje komisija ne daju rezultate, onda definitivno treba ići i prema visokom predstavniku", kazao je Emrić.

Zaključio je riječima da OHR u konačnici niko ne treba pozivati da donese takav nalog s obzirom na to da ova institucija ima svoju ulogu prema kojoj ne bi trebala dozvoliti blokadu rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (94)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...