24 zastupnika
84

Zastupnici potpisali deklaraciju kojom su izrazili zabrinutost zbog gradnje Pelješkog mosta

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potpisali su na današnjoj, 51. sjednici, deklaraciju kojom su izrazili zabrinutost zbog najave skorog početka izgradnje Pelješkog mosta Hrvatske, bez službenog dogovara sa Bosnom i Hercegovinom.

"Utvrđujemo javno da je Bosna i Hercegovina pomorska država koja ima svoje teritorijalno more te ostala pripadajuća prava u skladu sa svojim statusom, a prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, a što se posebno odnosi na potpuno slobodan i ničim ometan pristup teritorijalnog bh. teritorijalnog mora na međunarodne vode (otvoreno more) u kojem se primjenjuje režim 'neškodljivog prolaza', kao ni režim 'tranzitnog prolaza', nego se primjenjuje režim slobodne plovidbe i komunikacije za sve vrste plovila, prelijetanje aviona i polaganja pomorskih kabela", stoji u deklaraciju koju je potpisalo 24 državna zastupnika.

Pozvali su nadležne organe Hrvatske, odnosno Evropske unije, da se hitno uključe u bilateralne razgovore sa Bosnom i Hercegovinom radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razgraničenja na moru, na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

"Pozivamo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralne rješenja sa RH, odnosno EU, da se preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj u pogledu zaštitete suverenih prava BiH na moru, a što uključuje pokretanje procedure za izlazak iz privremenog Ugovora o granici između BiH i RH, donošenje posebnog Zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama", stoji u deklaraciji.