Konstituirajuća sjednica
7

Zastupnici PDP-a u Parlamentu BiH istaknuli poruku s tri zahtjeva

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Novoizabrani zastupnici PDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH odbili su na konstituirajućoj sjednici preuzeti certifikate Centralne izborne komisije jer su, kako su naveli, ukazivali na nepravilnosti u izbornom procesu, na šta se CIK oglušio. Na sjednicu su došli s porukom na kojoj su ispisana tri zahtjeva.

PDP-ovci su na taj način poručili da traže novi izborni zakon, istinu i pravdu za sve te nepristrasne javne medije. Poruka je istaknuta u redu u kojem sjede zastupnici PDP-a.

Osim zastupnika PDP-a, certifikate nisu preuzeli ni zastupnici SDP-a koji su najavili krivične prijave protiv CIK-a zbog, kako su kazali, izborne krađe.

Certifikat nije primio ni zastupnik SDS-a Dragan Mektić iz istog razloga kao PDP i SDP.

Podsjećamo, u skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije - PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog parlamenta bit će šest zastupnika SNSD-a, tri zastupnika SDS-liste i dva zastupnika PDP-a, dok će po jednog zastupnika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.