Afera "Potkivanje 2"
5

Zastupnici Parlamenta BiH neće razmatrati inicijativu Stevandića za nadzorom rada OSA-e

FENA
Stevandić je uputio tu inicijativu kako bi se istražili Tegeltijini navodi o priskluškivanju OSA-e (Foto: T. S./Klix.ba)
Stevandić je uputio tu inicijativu kako bi se istražili Tegeltijini navodi o priskluškivanju OSA-e (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, odbili su u dnevni red sjednice uvrstiti prijedlog zastupnika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića koji traži hitno sazivanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Stevandić je u inicijativi zatražio da se navedena Komisija sazove najkasnije u roku od sedam dana od usvajanja inicijative.

"Ovo tražim kako bi se pod hitno istražili navodi predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije o nezakonitom, proizvoljnom i sistemskom snimanju i prisluškivanju", kazao je Stevandić.

Podsjetio je Stevandić da se 27. novembra u javnosti pojavio audiosnimak telefonskog razgovora između predsjednika VSTV-a i saradnice u vezi sa zapošljavanjem njene sestre, a dan kasnije Tegeltija je to nazvao nevjerovatnom montažom.

Stevandić kaže da je Tegeltiji u razgovoru s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem potvrđeno da se događa nezakonito snimanje i prisluškivanje, ali da to ne radi Mehmedagić nego odmetnuti dijelovi OSA-e.

"Ovim je ustavni poredak narušen i znači da svako može biti prisluškivan", naglasio je Stevandić, koji je kazao da u inicijativi ne mora biti ime Milana Tegletije nego bilo koga.

Poslije glasanja zastupnika, ovakva inicijativa nije prihvaćena te neće biti jedna od tačaka dnevnog reda sjednice.