Zastupnički dom
77

Zastupnici nisu podržali inicijativu da se sjednice Parlamenta FBiH prenose na FTV-u

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktan prijenos sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH građani i dalje neće moći pratiti putem Federalne televizije jer inicijativa zastupnika Demokratske fronte Mahira Mešalića nije dobila dovoljno glasova na sjednici ovog doma. Za inicijativu koju je Mešalić podnio u martu glasalo je 44 zastupnika, devet ih je bilo protiv, a 17 suzdržano, što znači da je za usvajanje inicijative nedostajalo šest glasova.

Mešalić je na svom Facebook profilu napisao da je neusvajanje inicijative pokazatelj da zastupnici ne žele da građani FBiH vide njihov (ne)rad.

Zastupnik DF-a je predložio da se u svrhu transparentnijeg informisanja javnosti o radu Parlamenta FBiH na FTV-u prenose sve redovne sjednice Doma naroda i Zastupničkog doma.

"Analizirajući situaciju u kontekstu medijskog prostora koji se ustupa radu i djelovanju Parlamenta FBiH, primjetno je da je informisanje o radu Parlamenta često parcijalno i subjektivno te da se izvještavanje o njegovom radu često emituje u terminima koji nisu prilagođeni većem broju gledalaca. Smatram da bi prijenos uživo mnogo bolje informisao javnost o bitnim stvarima kao i zakonskim rješenjima od životnog značaja za građane FBiH", naveo je Mešalić u obrazloženju inicijative.

Njegove kolege u Zastupničkom domu očito nisu dijelile isto mišljenje.