BiH
7

Zastupnici KS raspravljaju o povoljnoj kupovini stanova za mlade

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U nastavku 35. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja je počela jutros, zastupnici razmatraju Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade KS-a o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana.

Ministar stambene politike KS-a Čedomir Lukić je prezentirajući zastupnicima ovaj prijedlog, kazao da Vlada KS-a svake godine donosi odluku o kategoriji osoba, u vjetima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uvjetima, na koju saglasnost daje Skupština Kantona.

Postoji nekoliko uvjeta koje kandidat treba ispunjavati za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uvjetima, a to su: da je u dobi do 50 godina, da je državljanin Bosne i Hercegovine s prebivalištem na području KS-a u toku posljednje tri godine i da nema riješeno stambeno pitanje.

Lukić je kazao da mladima treba dati prednost, na što su neki zastupnici reagirali, govoreći da je to diskriminacija.

Ministar Lukić je, također, rekao da se daje prednost mladima do 35 godina starosti i da se dob utvrđuje kao kriterij za određivanje broja bodova.

Zastupnik Branislav Crnogorac (SDPBiH) je kazao da su povoljni uvjeti za investitore, a da nikako nisu povoljni uvjeti za mlade.

Jedna od zanimljivosti uvjeta kupovine stana je zabrana kandidatu koji je izvršio kupovinu stana da predmetni stan otuđi na bilo koji način u roku od pet godina od dana useljenja u isti i da je kandidat saglasan da se ova zabrana upiše u zemljišne knjige bez njegovog znanja.

Rasprava je u toku, a zastupnici će nakon toga glasati za ovaj prijedlog.