BiH
142

Zastupnici iz RS-a bojkotuju sjednicu Parlamentarne skupštine BiH zbog revizije tužbe

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je da zahtjev Mladena Bosića za odgađanje sjednice nije prihvaćen. Ipak, sjednici neće prisustvovati zastupnici iz reda SNSD-a i SDS-a, zbog čega će sjednica najvjerovatnije bit odgođena.

Džaferović je pozvao sve zastupnike i zvaničnike u državnom organu zakonodavne vlasti da poštuju Ustav BiH i Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine BiH. Kako kaže, pitanje revizije i održavanje sjednica Parlamentarne skupštine BiH nije povezano.

Džaferović je istakao i da BiH neće prosuditi je li zahtjev za reviziju tužbe opravdan, već da će o tome odlučiti Međunarodni sud pravde.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac kazao je kako oni podržavaju odgađanje sjednice Zastupničkog doma zbog odluka člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s revizijom tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Novinarima se obratila i šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević koja je rekla da SDS želi da se riješi ustavna kriza jer neko mimo institucija sistema pokušava predati tužbu.

Istakla je da revizija tužbe nje akt institucija BiH i da s te strane nema razloga za brigu, ali da je problem u ponašanju Bakira Izetbegovića koji se izjednačava s institucijom Predsjedništva BiH.

"Bakir Izetbegović nije jednako Predsjedništvo BiH ili Parlamentarna skupština BiH", kazala je Pandurević.

Dodala je da SDS ne želi krizu, jer ako dođe do krize ne da nećemo imati 100 hiljada zaposlenih, već ćemo imati 200 hiljada otpuštenih.

Isto kao i zastupnici SNSD-a na sutrašnjoj sjednici, neće se pojaviti ni parlamentarci iz reda SDS-a. Pandurević smatra da nisu stečeni uslovi za održavanje sjednice dodajući kako će SDS-ovi zastupnici biti u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, ali da neće prisustvovati sjednici.