Nesuglasice šestorke?
197

Zastupnici DF-a nisu glasali za izbor Konakovića na mjesto predsjedavajućeg Skupštine KS

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici Demokratske fronte Senad Hasanović i Sead Milavica, koji djeluju u okrilju šest stranaka što u Skupštini Kantona Sarajevo planiraju formirati većinu, na današnjoj sjednici unutar Kluba Bošnjaka nisu glasali za izbor Elmedina Konakovića na mjesto predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela. Bili su suzdržani.

Indikativno je, također, da se zastupnica DF-a Bibija Kerla nije pojavila na sjednici Skupštine KS. "Iz opravdanih razloga", kazala je sada već bivša predsjedavajuća Ana Babić na početku jutrošnje sjednice.

Konaković je od 28 glasova unutar Kluba Bošnjaka dobio 15 i vrlo tijesnom većinom dobio neophodnu podršku, zbog čega su likovali predstavnici Stranke demokratske akcije.

Amel Mekić, zastupnik Naroda i pravde, kazao je za Klix.ba da bi stranke i bez Demokratske fronte imale tijesnu većinu u Skupštini, ali da bi se o eventualnim nedosljednostima trebalo obratiti predstavnicima DF-a.

Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost, kazao je nakon sjednice da su uprkos opstrukcijama, mahom predstavnika Stranke demokratske akcije, uspjeli da izaberu predsjedavajućeg i njegove zamjenike.

Podsjetimo, izbor predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Skupštine Kantona Sarajevo bio je predmet rasprave zastupnika, nakon čega su se svi složili da je problem u nedorečenosti poslovnika.

Zastupnici su se složili da je neophodno da klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih predlože po jednog kandidata, nakon čega bi ti kandidati, između sebe, izabrali predsjedavajućeg i dopredsjedavajuće.

Bošnjaci su predložili Elmedina Konakovića, Hrvati Danijelu Kristić, Srbi Smiljanu Viteškić i Ostali Vibora Handžića.

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su izabrali Elmedina Konakovića za predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela, a Danijelu Kristić, Smiljanu Viteškić i Vibora Handžića za njegove zamjenike.

Skupština je sa 22 glasa za, osam suzdržanih i jednim glasom protiv prihvatila na klubovima naroda predložene kandidate. Zanimljivo je, također, da su zastupnici DF-a prilikom izbora rukovodstva glasali za predsjedavajućeg Elmedina Konakovića i njegove zamjenike.