{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto ustanove u RS ne daju Mladenu Bosiću podatke za suđenje?

Klix.ba
5.5.2015. u 18:30
0
88
Zašto ustanove u RS ne daju Mladenu Bosiću podatke za suđenje?
0
Zašto ustanove u RS ne daju Mladenu Bosiću podatke za suđenje?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je početkom aprila, nakon pretresnog ročišta u tužbi koju je protiv njega podnio predsjednik RS Milorad Dodik, da pojedine ustanove u RS odbijaju da mu dostave informacije koje bi mu pomogle u odbrani.
"Centralni registar hartija od vrijednosti, Javno preduzeće Nikola Tesla, Poreska uprava RS i Vlada RS odbijaju da mi daju tražene informacije. Dobili smo odbijenicu od ovih institucija kada smo tražili određene podatke kojima bi dokazali da je Dodik pokrao milione u RS", rekao je tada Bosić.

U Centralnom registru hartija od vrijednosti rekli su nam da je Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti propisano da je Centralni registar dužan da podatke o vođenju registra hartija od vrijednosti čuva kao poslovnu tajnu.

"Zakonom je propisano da pravosudni i upravni organi imaju pravo uvida u podatke iz Centralnog registra u okviru zakonskih ovlašćenja. Naglašavamo da Centralni registar nije odbio dostaviti podatke podnosiocu zahtjeva, već nije zakonom ovlašćen da ih dostavi licu koje se obratilo. Shodno navedenom, Centralni registar može podatke iz svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, dostaviti samo po nalogu suda", istakli su u Centralnom registru.

U Poreskoj upravi RS ne žele da kažu da li je Bosić od njih tražio podatke ili ne, ni da li su odbili da mu te podatke daju. Iako smo pitanja poslali prije 15 dana iz ove ustanove nismo dobili odgovore. Portparol Poreske uprave RS Ivan Vučković je u jučerašnjem razgovoru za naš portal rekao da ćemo odgovore dobiti danas, ali to nije učinjeno.

"A da li ste vi sigurni da je Bosić to tražio od nas? Koliko mi je poznato – nije. Ako i jeste, morao je to tražiti od područnog centra u Laktašima, gdje se vjerovatno vode podaci za Dodika", rekao je kratko Vučković.

Odgovor na ista pitanja nismo dobili ni iz Vlade RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: