BiH
289

Bosić: Dokazat ću da je Dodik u ratu prodavao cigarete po 300 posto višoj cijeni

Piše: G. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić rekao je danas u Banjoj Luci, nakon pretresnog ročišta u tužbi koju je protiv njega podnio predsjednik RS Milorad Dodik, da Centralni registar hartija od vrijednosti, JP Nikola Tesla, Vlada RS i Poreska uprava RS odbijaju da mu daju podatke koji će mu pomoći da dokaže svoje tvrdnje u ovom procesu.

"Želim dokazati da stojim iza svojih tvrdnji da je Dodik pokrao milione. Jedan dio dokumentacije smo predali danas sudiji koji je zadužen za ovaj postupak. Očekujem da će mi dozvoliti da iznesem sve dokaze i pozovem sve svjedoke. Počeli smo prikupljanje dokaza iz 1992. i 1993. godine, jer imamo dokumentaciju da je Dodik u ratu švercovao cigarete i naftu. Prodavao je cigarete po cijeni koja je bila 300 posto viša od nabavne. To se u žargonu zove ratno profiterstvo“, rekao je Bosić.

Prema toj dokumentaciji, dodao je on, Dodik je bez sumnje ratni profiter i to dovoljno govori o njegovom patriotizmu.

"Dodik je mene tužio da sam mu nanio duševnu bol. Čovjek sa takvim moralom nije mogao osjetiti nikakvu bol. Jer je to čovjek koji je stvarao milione dok su omladina i narod ginuli. Godine 1993. je sarađivao sa Oktan prometom, čiji je vlasnik bio Vojin Mitrović, jedan od kupljenih poslanika u prošlogodišnjem izbornom procesu“, istakao je Bosić.

Drugi nivo dokaza predstavljat će imovinski karton Milorada Dodika i njegove porodice. Dodik je, tvrdi Bosić, dobio poklone u iznosu od tri miliona maraka.

"Treći nivo dokazivanja predstavljat će dokumentacija o nekoliko velikih afera – Birač, Boska, Bobar banka, Nikola Tesla, Energolinija Zvornik. Imamo dovoljno činjenica da dokažemo da je u RS nastala višemilionska šteta i da taj novac nije ispario. On je završio u džepovima onih koji su se obogatili u tim aferama. Najviše zabrinjava pribavljanje dokumentacije koja je javno dobro. Dobili smo odbijenicu od svih ustanova – Centralnog registra hartija od vrijednosti, JP Nikola Tesla, Vlade RS i Poreske uprave. Očigledno je da je čitav sistem upregnut da zaštiti Dodika i onemogući ovo procesuiranje“, smatra Bosić.