Javna debata
3

Zašto šuti NVO sektor dok bh. društvo prolazi kroz dramu

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centar za promociju civilnog društva, u saradnji s brojnim pojedincima i organizacijama civilnog društva u BiH, pokrenuo je serijal javnih debata o aktuelnom stanju i perspektivama razvoja civilnog (građanskog) društva u Bosni i Hercegovini.

Prva javna debata iz ovog serijala pod nazivom "Zašto šuti NVO sektor?" održana je danas u Sarajevu.

Specifičan cilj debate je da se identificiraju neki od glavnih razloga za današnju šutnju NVO sektora kada je u pitanju „savremena drama“ kroz koju prolazi bh. društvo, te da se ponude odgovarajuće preporuke kako da se ovaj sektor efikasnije angažira na ostvarenju svoje javno deklarirane misije i uloge u društvu.

Jedan od uvodničara Nebojša Šavija Valha je kazao da je pitanje zašto NVO šuti vrlo kompleksno.

„Nadam se da će ova debata bar dati nekakve smjernice zašto šute, jer je to vrlo kompleksno pitanje. Možemo posmatrati iz raznih perspektiva, od toga kako su konstruirane nevladine organizacije, od toga kakav je kulturni kontekst u kojem te nevladine organizacije djeluju, pa do toga da ovo društvo kompletno, uključujući nevladine organizacije, ima ozbiljan problem s vizijama budućnosti“, kazao je novinarima prije debate.

Upitan je li politika ušutjela nevladine organizacije, odgovorio je da nije siguran da je politika ušutjela nevladine organizacije kao što nije siguran da nevladine organizacije šute vezano za politiku.

„Postoji nekakva uzajamna šutnja ili uzajamni govor koji, nažalost, mislim da nije problem između nevladinih organizacija i vlada, već je problem između nevladinih organizacija i građana, kao što je problem između vlasti i građana“, kazao je Šavija Valha.

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić je kazao da bez obzira na to što imamo veliki broj nevladinih organizacija, nemamo razvijenu građansku svijest i građanske inicijative u BiH i zato se i šuti.

S druge strane, dodao je, sigurno da mnoge nevladine organizacije koje su pod uticajem određenih političkih stranka nemaju šta da kažu ili ne smiju da kažu.

„Dokaz da kvantitet uvijek ne daje kvalitet, mi imamo mnogo političara, nemamo državnika, imamo mnogo nevladinih organizacija koje se zalažu za ljudska prava, za građansko društvo, a imamo sve manje građanskog društva“, kazao je Šehić.

Direktorica Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević je rekla da što se tiče tišine ili glasnosti nevladinih organizacija, o tome se da itekako raspravljati „s obzirom na to da smo bili svjedoci do prije godinu dana jačine glasa nevladinog sektora, a u ovih posljednih godinu dana čini mi se da je taj glas, ne utihnuo, nego potpuno nestao“.

„Da li je on uistinu nestao ili je neka druga strategija nevladinog sektora, to ćemo vidjeti na današnjoj debati. Ali je činjenica da ova prva debata u serijalu javnih debata će pokazati jedan novi aspekt komuniciranja upravo unutar nevladinog sektora o nevladinom sektoru“, kazala je Vlaisavljević.