BiH
347

Zašto se u bibliotekama zapošljavaju osobe koje nemaju zvanje diplomiranih bibliotekara?

Piše: L. Č.
Neformalna grupa građana koja okuplja diplomirane bibliotekare u Federaciji BiH se javnosti, kao i zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obratila otvorenim pismom u kojem iznose probleme s kojima se susreću i želju za izmjenom postojećeg zakona o njihovoj profesiji.

Postojeći Zakon o bibliotečkoj djelatnosti (čl. 18.) diplomiranim bibliotekarima otežava pronalaženje posla iz razloga što osobama koje nemaju diplomu bibliotekara omogućava dobivanje poslova u bibliotekama.

Mašo Mehmedović, nezaposleni magistar bibliotekarstva, za Klix.ba pojašnjava kako već duže vrijeme postoji praksa da su na konkursima diplomirani bibliotekari statusno izjednačeni s osobama koje su studirale druge fakultete iz humanističkih oblasti (npr. historiju, BHS jezik i književnosti naroda BiH, psihologiju, tjelesni odgoj, hemiju itd.) te kako se najčešće dešava da osobe koje nisu diplomirani bibliotekari, zahvaljujući političkim i drugim vrstama koruptivnih veza, osiguraju naklonost komisija i dobivaju posao.

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Dennis Gratz je prije nekoliko mjeseci u proceduru Parlamenta FBiH uputio izmjene Zakona o bibliotečkoj djelatnosti (čl. 18.), kojima bi se osiguralo da ubuduće poslove u bibliotekama dobivaju samo diplomirani bibliotekari.

Bibliotekari daju punu podršku ovim izmjenama.

"Osim što bi vratile dignitet bibliotekarskoj struci, povećavajući broj stručnih osoba (diplomiranih bibliotekara) u bibliotekama, ove izmjene Zakona bi motivisale i veliki broj nas mladih bibliotekara da pokušamo naći posao u svojoj zemlji, umjesto da zbog trenutne besperspektivnosti sve više razmišljamo o odlasku u inozemstvo", navodi Mehmedović.

On dodaje kako su predstavnici neformalne grupe građana okupljeni u Facebook grupi također zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uputili pismo koje je potpisalo 60 članova grupe.

"Broj diskriminiranih diplomiranih bibliotekara koji daju podršku izmjeni Zakona i borbi protiv postojeće korupcije mnogo je veći, ali ljudi su zastrašeni. Vjerujući u dignitet Federalnog parlamenta i to da su zastupnici dobili mandat da rade u interesu građana, poštenja i pravde, digli smo glas i pozvali ih da glasaju za predložene izmjene. Predstavnici političkih stranaka mnogo su puta govorili kako im je cilj da smanje enorman procenat nezaposlenosti mladih te da ih motivišu da ostanu u svojoj zemlji. Ti predstavnici sada imaju konkretnu priliku da, na primjeru diplomiranih bibliotekara, pokažu i konkretnim djelima iskrenost svojih riječi", poručuje Mehmedović u razgovoru za Klix.ba.