Klix.ba istražuje
32

Zašto se pravilnici MUP-a ZDK i federalne policije razlikuju ako je riječ o jedinstvenoj uniformi?

S. Š.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
U julu 2023. godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi. Uredba se zvanično primjenjuje od prvog januara, a aktivnu primjenu uredbe provodi Zeničko-dobojski kanton.

Naredba je od Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova zvanično stupila na snagu prvog januara i Zeničko-dobojski kanton uveliko je otpočeo proces nabavke jedinstvenih uniformi za sve policajce u FBiH. Konkretno, raspisana je javna nabavka za obuću.

Prvobitno je pisalo da je tender otvoren do trećeg aprila, kada bi trebao biti izabran proizvođač koji će izraditi jedinstvenu obuću za policajce u Zeničko-dobojskom kantonu, a kakve će nositi i svi ostali policajci u Federaciji BiH.

Međutim, kroz dokumentaciju koja je u posjedu portala Klix.ba vidljivo je da u tenderu koji je raspisao MUP ZDK pravilnik odstupa od onog pravilnika koji je donijet od FMUP-a.

Naime, uvidom u oba pravilnika, evidentno je da dolazi do određenih razlika kod specifikacija komada obuće, što može stvoriti atmosferu da se time stvaraju preduslovi da se tender dodijeli određenoj firmi.

Podsjećanja radi, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) je donijelo uredbu o jedinstvenim policijskim uniformama u FBiH i, samim time, pravilnik kojeg se kantonalni MUP-ovi trebaju pridržavati. Shodno tome, nije dozvoljeno odstupanje od pravilnika koji je prepisao FMUP.

Odstupanja od pravilnika FMUP-a i MUP-a ZDK

U MUP-u ZDK otvoren je tender za nabavku ljetnih-poludubokih čizmi, taktičkih patika, poludubokih čizmi i plitkih taktičkih patika. Upoređujući pravilnik kakav je pripisao FMUP i onaj po kakvom je MUP ZDK raspisao tender, uočljive su mnoge razlike.

U pravilniku FMUP-a kod ljetnih-poludubokih čizmi opisano je sljedeće: Crna, lagana i vodooptorna kođna/tekstilna čizma, poluduboka, prozračna, bez metala, antistatična, sa gumenim đonom koji se ne kliže i koji apsorbira udare sa mekanim amortizirajućim dvokomponentnim PUR uloškom i đonom koji se može prati u mašini za pranje.

S druge strane, u pravilniku MUP-a ZKD opisano je sljedeće: Poluduboke čizme trebaju biti u boji kompatibilnoj sa bojom uniforme. Osnovni kožni dio čizme odgovara Pantone skali: PT fashion 19-1034 TPX Breen, prema koordinatama L:39, a.6.12, br:19.27. Lagana i vodootporna kožna/tekstilna čizma, polu-duboka, prozračna, antistatična, sa gumenim đonom koji se ne kliže i koji apsorbira udare sa mekanim amortizirajućim dvokomponentnim PUR uloškom i đonom koji se može prati u mašini za pranje.

Kod opštih zahtjeva, u pravilniku FMUP-a piše da čizme moraju biti u veličini 43, čizme za misiju moraju imati visinu od najmanje 12 cm. U pravilniku MUP-a ZDK opšti zahtjevi su isti osim što piše da čizme moraju imati visinu od najmanje 10, a najviše 12 cm.

Kod zahtjeva dizajna, u pravilniku FMUP-a navodi se: "Čizme su izrađene od hidrofobne, meke, glatke i prozračne goveđe kože"; "Tekstilna petlja za navlačenje pričvršćena je na gornji kraj radi lakšeg navlačenja"; "Sistem vezivanja sastoji se od tri para malih plastičnih pertli";

U pravilniku MUP-a ZDK, kod zahtjeva dizajna navodi se sljedeće: "Čizme su izrađene od glatke ili brušene prozračne goveđe kože"; "Tekstilna ili kožna petlja za navlačenje otporna na kidanje pričvršćena je strga radi lakšeg navlačenja";"Sistem vezivanja sastoji se od pet do sedam malih plastičnih ili metalnih petlji".

U pravilniku FMUP-a navedeno je da su elementi vezivanja zatvoreni i dizajnirani na način da ne dođe do kačenja za užadi ili bilo čega drugog, da čizma ne sadrži metalne dijelove i da antistatistička traka mora preklapati gornju ivicu uloška za pet cm iznad gornje ivice uloška, kako bi se osigurao stalan kontakt sa stopalom. Međutim, ovi prethodno navedeni opisi nisu uvršteni na pravilnik prema kojem je MUP ZDK raspisao tender za nabavku jedinstvene obuće.

Kod ljetnih - poludubokih čizmi u pravilniku koji je izdao FMUP i koji je objavljen u Službenom listu navodi se sljedeće: Crna, lagana i vodooptorna kožna/tekstilna čizma, polu-duboka, prozračna, bez metala.

Sve to stoji i u pravilniku MUP-a ZDK, ali nije navedeno da ljetna - poluduboka čizma treba biti bez metala.

U pravilniku FMUP-a u tehničkom opisu taktičkih patika navodi se kako taktičke patike trebaju biti maslinasto-zelene, lagana cipela sa pertlama, napravljene od kombinacije mikrovlakana/tekstila, prozračna, bez metala, antistatična, neklizajući gumeni đon koji apsorbira udarce s mekanim amortizirajućim dvokompponentnim PUR uloškom sa opcijom brzog vezanja i džepom na jeziku i sa unutrašnjim đonom koji se može prati u mašini za pranje.

S druge strane, u pravilniku prema kojem je MUP ZDK raspisao tender, navedeno je sljedeće: Taktičke patike trebaju biti u boji kompatibilnoj sa bojom uniforme. Osnovni-kožni dio čizme odgovara Pantone skali. Lagana i vodootporna kožna/tekstilna čizma, plitka, prozračna, sa gumenim đonom koji se ne kliže i koji apsorbira udarce.

U pravilniku FMUP-a kod plitkih taktičkih patike stoji sljedeće: Cipela je višedijelna cipela mikrovlakana/tekstila u kombinaciji s laganim pertlama, vrlo prozračna, dinamična i sportskog dizajna, proizvedena Strobel metodom ili ekvivalentom za Dizajn A. Navodi se kako, u veličini 42, cipela za misiju ima visinu od 9 cm.

Kod pravilnika koji je dizajnirao MUP ZDK navodi se kako je cipela višedijelna cipela mikrovlakana/tekstila i kože u kombinaciji s laganim pertlama. U veličini 42, cipela ima visinu od 8 do 9 cm.

Uistinu, radi se o sitnim razlikama i odstupanjima između pravilnika FMUP-a i pravilnika prema kojem se vodio MUP ZDK, no, ako se radi o nabavci jedinstvenih policijskih uniformi za sve službenike u FBiH, onda se postavlja pitanje da li će svako kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova morati voditi se upravo pravilnikom MUP-a ZDK, a ne pravilnikom, koji je prepisao i donio FMUP?