{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto se manipuliše podacima: U BiH je nepismeno tek oko dva posto stanovništva

14.9.2015. u 09:54
15
102
Zašto se manipuliše podacima: U BiH je nepismeno tek oko dva posto stanovništva
15
Zašto se manipuliše podacima: U BiH je nepismeno tek oko dva posto stanovništva
Foto: Arhiv/Klix.ba
U posljednjih nekoliko godina u javnosti su se pojavljivale različite informacije koliko u našoj zemlji ima nepismenih osoba. S obzirom da podaci prikupljeni prilikom Popisa stanovništva još uvijek nisu objavljeni, podaci o broju nepismenih u BiH se definiraju na osnovu pretpostavki a očigledno je da se njima ponekad i manipuliše.
Kad je prije šest godina Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja u BiH pokrenuo akciju o pravu na besplatno javno obrazovanje, a u okviru provođenja Sedmice globalne akcije, iz ovog sindikata tvrdili su da je u BiH petina stanovništva nepismena. Izraženo brojkama, u BiH je, prema tim tvrdnjama, nepismenih oko 750.000.

U 2012. mediji su prenijeli navode izvještaja UNESCO-a prema kojem je u BiH čak 15 posto populacije nepismeno. Također, u 2013. navođeni su podaci UNDP-a iz 2007. godine prema kojima je u BiH 5,4 posto nepismenih.

Popis jedini pouzdan izvor podatakaJedini pouzdani podaci o nepismenosti u BiH jesu oni dobiveni na osnovu popisa stanovništva. Prema popisu stanovništva iz 1981. u BiH je bilo 14,5 posto, dok je 1991. nepismenih u BiH bilo 9,9 posto, odnosno oko 367.000.

U određivanju broja nepismenih ključna je metodologija, odnosno definicija ko se može smatrati pismenom osobom, a ona se, čak i u vrijeme Jugoslavije, mijenjala. Danas se razlikuju dva osnovna razumijevanja pismenosti: elementarna i funkcionalan. Prva podrazumijeva da je osoba u stanju da napiše i pročita kraći tekst, dok funkcionalna pismenost podrazumijeva mogućnost korištenja osnovnih funkcija kompjutera, telefona i drugih savremenih uređaja.

Popis stanovništva u BiH definirao je pismenost u pitanju broj 30 u kojem stoji:

"Da li osoba zna pročitati i napisati kratak tekst (samo za osobe stare 10 godina i više koje su bez ikakvog obrazovanja ili sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem)".

U BiH je nepismeno oko dva posto stanovništvaNa osnovu ovog pitanja dobit će se podaci o elementarnoj pismenosti stanovništva, pri čemu se svaka osoba koja je okončala minimalno osnovno obrazovanje automatski smatra pismenom.

U proteklim danima mediji su, pozivajući se na podatke UNESCO-a, navodili različit procenat nepismenih u BiH.

Reagirali su iz Ureda UNESCO-a u BiH navodeći da, prema podacima koje je UNESCO objavio u svom izvještaju "Obrazovanje za sve 2015", u BiH je samo dva posto nepismenih.

Prema navodima izvora koji je upoznat sa preliminarnim rezultatima Popisa stanovništva u BiH iz 2013. ovi podaci UNESCO-a su potpuno vjerodostojni jer je i popisom dobiven skoro identičan procenat nepismenih u BiH. Na osnovu ovih izvještaja u BiH je nepismeno manje od 10.000 osoba.

I u slučaju UNESCO-ovog izvještaja, kao i u slučaju popisa stanovništva, pod pojmom pismenosti podrazumijeva se elementarna pismenost.

No, na osnovu nekih drugih pitanja iz popisnice bit će moguće utvrditi i funkcionalnu pismenost u BiH.

Tako su bh. građani odgovarali i na pitanje br. 27. na osnovu kojeg će biti moguće utvrditi koliko procenata i u kojem obimu bh. građani se služe kompjuterom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: