Put dug godinama
2

Zašto se blokira ANP kao tehničko pitanje kada je BiH od članstva u NATO-u miljama daleko

S. Hambo
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sve analize ukazuju na to da BiH neće postati punopravna članica NATO-a ni za minimalno od pet do osam godina i to ako bismo odmah svi počeli raditi za taj put. Naša zemlja tek treba predati prvi Godišnji nacionalni plan (ANP), što je tehnički dio, pa se postavlja pitanje zbog čega političari iz RS-a blokiraju taj proces.

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH, za Klix.ba govori o ovoj temi te naglašava da je neophodno obrazložiti šta je ANP i koliko je dug put do punopravnog članstva u NATO savezu.

ANP je usko vezan uz MAP, odnosno viši program saradnje s NATO-om. Sve aktivnosti iz MAP-a operativno se razrađuju u godišnjim nacionalnim programima i vezane su za pet oblasti na kojima svaka država treba raditi i kada je riječ o EU putu. To su pravo, ekonomija, sigurnost, odbrana i ljudska prava.

"Sve institucije države kroz ovih pet oblasti trebaju unaprijediti rad i funkcioniranje, na bazi ovih pet pitanja, kako bi se približili NATO savezu. Sve institucije, ministarstva i državne agencije na godišnjem nivou definiraju šta će iz pet ključnih oblasti uraditi, unaprijediti i reformirati kako bi postali kompaktibilniji sa zemljama NATO saveza". kaže Jusić.

Zemlja aspirant sama definira svoj plan na godišnjem nivou šta želi promijeniti nabolje u svom sistemu.

"To se šalje u sjedište NATO-a i to razmatraju svi saveznici. To se eventualno usvoji, odbije ili vrati na revidiranje i po tome se radi. I onda tako svake godine država aspirant šalje plan reformi za ključna pitanja do konačnog ispunjavanja uslova", istakao je.

To znači da slanje jednog, a pogotovo prvog Godišnjeg nacionalnog programa nikako ne može značiti članstvo u NATO savez, već predstavlja tehničko pitanje jer se provode u svakom smislu neophodne reforme koje od nas traži i Evropska unija.

"Ja ne znam nijednu zemlju da je za manje od minimalno pet godina uspjela dobiti poziv za punopravno članstvo u NATO. Bez pet godina najekspeditivnijeg rada na reformama društvenog sistema u zemlji nemoguće je dobiti poziv za članstvo. Za nas je to vrijeme od šest do osam godina optimalno, a u našem slučaju možda i 10 godina. To su ogromne reforme i BiH još dugo neće biti spremna za punopravno članstvo. Dakle, prvi Godišnji nacionalni plan, bilo da je tamo pet, stotinu ili petsto stavki ne znači da smo blizu NATO-u", objašnjava Jusić.

Ono što je izuzetno važno napomenuti je da ne postoji nijedna reforma koja je usmjerena ka NATO-u, a da nije sastavni dio obaveza naše zemlje i na putu Evropske unije.

"U konačnici, lakše je pravni sistem BiH prilagoditi uslovima i standardima NATO-a nego EU. Evropska unija ima mnogo veće standarde. I kada neko kaže 'mi smo za EU, ali nismo za NATO', to je čisto opstrukcionizam. U suštini mi trebamo raditi reforme i standarde koje zahtijevaju i EU i NATO, a jednog dana kada ispunimo uslove možemo raspravljati je li NATO interes države ili ne", ističe Jusić.

Naš sagovornik objašnjava da se u samom sadržaju ANP-a može mnogo toga modifikovati, odnosno dogovarati.

"Mi u našem prvom Godišnjem izvještaju možemo navesti da samo jednu ili dvije stvari želimo popraviti ili reformirati. Saveznici će prihvatiti ili ne. Nas niko ne tjera, mi biramo naš put i brzinu kretanja. Naša je stvar hoćemo li imati ambiciozan plan pa navesti da ćemo za tri godine izvesti sveobuhvatne reforme ili ne, to je sasvim nevažno u ovom trenutku. Ipak, najvažnije je ostati u pozitivnom procesu, raditi reforme i kretati se naprijed. Nivo saradnje treba dići i raditi kroz MAP, a ne vraćati se unazad u IPAP program za partnerstvo", zaključio je Jusić u razgovoru za Klix.ba.