Bijes mladih
94

Zašto najbolji mostarski studenti nisu primljeni na pripravnički staž u Vladu HNK?

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ako mostarski studenti s najboljim prosjekom i dekanovom nagradom ne mogu dobiti pripravnički stažu Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, postavlja se pitanje ko su najbolji od najboljih i koji su zaista kriteriji za ostvarivanje prava na prvo zaposlenje u ovoj instituciji.

Adnan Ćohković, jedan od prijavljenih kandidata sa prosjekom 9,82 ostvarenom na dodiplomskom studiju Ekonomskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, nije zadovoljio visokoprofilirane kriterije koji su propisani od strane "stručne komisije" za prijem pripravnika Vlade HNK, pa se pita koji su to kriteriji koje on nije zadovoljio.

''Ono što je općepoznata stvar da je svaki javni oglas, pa tako i ovaj jeste svojevrsni lakmus papir u kojem se vidi ispraznost i suštinsko nerazumijevanje pravde i pravednosti od strane vlasti, koju u najčešćem slučaju čine polupismeni ljudi, ljudi nesposobni za progresivno i konstruktivno razmišljanje. Konkurs koji je objavljen čak 13.11.2019. (da bi rezultati istog izašli tek skoro tri mjeseca poslije), jeste ogledalo u kojem se vidi sav nerad i nesposobnost kantonalne birokracije, koja u razumnom roku ne može realizirati konkurs koji bi trebao biti najobičnija formalnost'', ističe razočarani Adnan.

Smatra da se ovakvim potezima pokazuje da su kantonalne institucije svrha sama sebi, čisto klijentelistički organizirani po mjeri stranaka vladajuće koalicije.

''Ovaj konkurs je pokazao svu suštinu života običnog čovjeka u Bosni i Hercegovini, gdje neukalupljeni Bošnjaci i Hrvati po kriteriju SDA, odnosno HDZ-a, ne mogu dobiti bilo šta, pa makar imali i prosjek za četiri godine studiranja 9,82.'', kaže Adnan. On postavlja pitanje, zašto uopšte raspisivati konkurse, ako imate režiran proces selekcije kandidata?.

Danas je kako naglašava nezadovoljstvo normalno stanje, moralni zakon ne postoji, a pisani zakon se primjenjuje na ubogoj sirotinji.

''Država ponižava stare, a tjera iz države mlade i posla i hljeba ima samo za one koji velike stranačke gospodare slave i hvale. Usta su im puna 'naroda', 'mladih', dok istovremeno propadaju osnovne vrijednosti tog naroda i tih mladih. Poslove na ovakvim konkursima dobivaju beskičmeni poltroni, mediokriteti kojima obraz nije smetao da se učlane u stranku i dobiju posao. Omladinu su pretvorili u biljke vladajućih nacionalista. Ako su se borci za ovu državu borili da bi danas njihova djeca bili robovi i podanici vladajućih 'gospodara', onda se nisu trebali ni boriti, sve to smo mogli imati i bez te borbe'', zaključio je Adnan.

Skrivena imena odabranih

U Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona prijavljen je veliki broj kandidata, a na listi se našlo samo 100 šifri umjesto imena i prezimena, što mnogima izazvalo sumnju u regularnost.

Među 100 onih koji su objavljeni pod šifrom kao odabrani za pripravnički rad nije ni jedna kandidatkinja koja je diplomu magistre struke stekla sa izvrsnim uspjehom i ostvarila prosjek 5,0 za što je dobila i dekanovom nagradom na diplomskom studiju Sveučilišta u Mostaru.

Ona je željela ostati anonimna, jer kako kaže na osnovu ovoga što se dogodila osjeća se anonimnom i nevidljivom u društvu u kojem se više i ne osjeća dobrodošlom.

''Sve sam predmete riješila u roku, te kroz brojne projekte sudjelovala u društvenim aktivnostima i na kraju diplomira i stekla zvanje magistre sa izvrsnim uspjehom i ostvarenim prosjekom 5.0 za što sam dobila i dekanovu nagradu. Ako su njih sto koji su primljeni bolji od mene, ja ću to prihvatiti, ali želim a mi se dokaže da je tako'', kaže bivša mostarska studentica pitajući se kako doći do posla u svojoj zemlji.

Tvrdi da poznaje neke osobe koji su studirali u drugoj državi i imali znatno manji prosjek ali su odabrani za pripravnički rad u Vladi HNK, za što njoj nije data prilika.

''Ne mogu ni reći kako se osjećam zbog ovoga svega.Ovo je poraz koji nisam mogla ni zamisliti da će me dočekati na kraju uspješnog studiranja'', kazala je vidno razočarana u sve i svakoga.

Reakcije Vlade HNK

Iz Vlade HNK kažu kako razumiju nezadovoljstvo dijela kandidata koji u prvom krugu nisu primljeni, te napominju kako su, u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje HNK osigurana sredstva za prijam dodatnoga, značajnijeg, broja vježbenika s Liste kandidata koji ispunjavaju uslove.

''Odabir kandidata vršen je vodeći se ranije utvrđenim kriterijima, prvenstveno socijalnim statusom kandidata, duljinom čekanja na evidenciji službe za zapošljavanje, te pripadnošću obiteljima poginulih branitelja donijela Odluku o odabiru vježbenika u 2020. godini.'', pojašnjavaju iz Vlade HNK.

Ističu kako je bio planiran prijam 100 vježbenika, ali s obzirom na to da se prijavilo oko 600 kandidata, Vlada HNK učinila dodatne napore kako bi se primilo 150 kandidata.

''Planirano je da kandidati, izabrani odlukom Vlade, u drugom krugu otpočnu obavljati vježbenički staž već u aprilu 2020. godine'', navode iz Vlade HNK.