Krug 99
0

"Zašto je Željko Komšić izborni fenomen?"

FENA
Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 ove nedjelje nazvana je "Zašto je Željko Komšić izborni fenomen", a predsjednik te nevladine organizacije Sulejman Redžić tim povodom smatra da je izborni trijumf Željka Komšića najbolji pokazatelj da narodi u BiH "ne žele nikakve etno podjele i svođenje svog ili pojedinačnih naroda u etno torove i profiliranje tzv. etno lidera kako to neki centri priželjkuju i kako to žele određene političke vođe“.

"Fenomen Željko Komšić je pokazatelj da narod u BiH želi građansku državu i to obavezuje i ukazuje svima na društveno političkoj sceni BiH da moraju mijenjati svoju političku koncepciju u naredne četiri godine, a stanovito svi oni koji zagovaraju etnopolitiku da je moraju približavati konceptima građanske i mnogo više demokratske nego je to dosad bilo", kazao je Redžić.

On misli da će izborni rezultati otvoriti vrata za bolju budućnost BiH i njenog puta prema porodici EU.

Uvodničar profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić mišljenja je da ponovni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH snage koje on simbolizira obavezuje da se najozbiljnije pozabave mogućnošću stvaranja mulietničke, nasuprot dominirajuće etničke koncepcije društva, odnosno multietničke koalicije koja bi mogla promijeniti trenutnu sliku BiH.

"Kad se govori o fenomenu Komšić moramo se zapitati da li ovaj način izbora Željka Komšića dovodi do dubljih podjela ili pruža mogućnost promjene paradigme cijele dosadašnje bh. stvarnosti. Želim vjerovati da je ovo drugo u pitanju", kazao je prof. dr. Mujkić.

Uvodničar profesor sa Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić smatra da se u slučaju izbora Željka Komšića ne radi niokakvom fenomenu, nego da je on naprosto čovjek koji je dobio povjerenje onog dijela građana BiH koji žive u Federaciji BiH.

Sve koji govore o fenomenu i nedostatku legitimiteta, Kukić podsjeća na ustavnu odredbu prema kojoj se u FBiH za Predsjedništvo BiH biraju dva člana - jedan iz reda Hrvata, jedan iz reda Bošnjaka i to na način da svaki građanin iz FBiH ima jedan glas.

"To drugim riječima znači da članovi Predsjedništva BiH, iz FBiH kao i iz RS, nisu predstavnici naroda nego su birani iz reda određenog etniciteta. Po toj odredbi i Željko Komšić je biran iz reda Hrvata. Ako se to tako posmatra, to drugim riječima znači da se ne radi niokakvom fenomenu. Ako to drugi žele prevesti u fenomen onda postoje razlozi zašto to hoće učiniti", ističe Kukić.

Članovi i gosti današnjeg skupa čestitali su Ratko Orozoviću, članu Kruga 99 nagradu „Zlatna amfora“ koju je za film "Bolji život divljih svinja" nedavno dobio na festivalu u Bugarskoj.