BiH
178

Zašto je uhapšena bivša uprava ETF-a: Spor zbog pet dunuma zemljišta na Marijin-Dvoru

Klix.ba
Lokacija nekretnine koju je trebao dobiti vlasnik kompanije LAKE (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Elektrotehnički fakultet vlasnik je atraktivne parcele koja se nalazi na Marijin-Dvoru, prekoputa današnjeg SCC-a. Ova parcela zanimljiva je mnogima već godinama, a 2012. pao je dogovor između tadašnje uprave Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i firme "LAKE", koji je i osnov za današnja hapšenja.

Naime, tada je dogovoreno da firma "LAKE" renovira zgradu ETF-a koja se nalazi u kampusu i koja je master planom predviđena za rušenje, a zauzvrat su trebali postati vlasnici atraktivne parcele od pet dunuma. U tom trenutku ETF obnavlja zgradu koja nije u njegovom vlasništvu već je faktički unajmljuju od Univerziteta u Sarajevu.

Fimra "LAKE" je renovirala zgradu, ali nikada nije dobila obećano zemljište jer je Pravobranilaštvo KS zaustavilo cijelu priču uz tvrdnju da su oni vlasnici zemljišta, a ne ETF, kao i da je firma "LAKE" izabrana nezakonito kao izvođač radova na obnovi zgrade ETF-a, pisao je još prošle godine magazin Stav.

Famozna radna grupa koja je sredinom 2012. godine prvo odlučila da će obnovu zgrade ETF-a platiti ustupanjem pet dunuma na Marijin-Dvoru, a potom taj posao povjerila firmi Nedžada Bubice, spomenuta je i u izvještaju Pravobranilaštva, usvojenom 9. septembra ove godine u Skupštini KS. Pravobranilaštvo nije moglo utvrditi ko je formirao radnu grupu, ali je utvrdilo da su njenim odlukama nastale i obaveze i štete po Kanton. U sastavu te radne grupe koja je formirana 20. juna 2012. godine bili su: ministar obrazovanja Fahrudin Oručević kao predsjednik, zamjenik predsjednika i dekan ETF-a Narcis Behlilović, članovi: prodekan ETF-a Irfan Turković, advokat Mehmed Spaho i Ljiljana Prelčec, sekretarka Ministarstva obrazovanja.

No, naknadno se tvrdilo da je bilo nemoguće ustanoviti ko je imenovao ovu komisiju, a Pravobranilaštvo je tvrdilo da komisija nije imala pravo raspolaganja zemljištem.

U cijeloj priči sporna je i cijena zemljišta. Vještak Kenan Softić procijenio je da zemljište vrijedi blizu 2,5 miliona KM, odnosno 1.000 KM po kvadratu, što je, prema stavu Pravobranilaštva, premalo.

Na ovoj lokaciji Bubica je planirao gradnju hotela Hilton.