Iz krize u krizu
12

Zašto je sporazum lidera predstavljen kao rješenje kada o ključnom problemu - ANP nisu ni razgovarali

S. H.
Potpuno neočekivano, u jeku političkih prepucavanja lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a, prije deset dana saopćeno je da je postignut sporazum o formiranju vlasti. Slavodobitno je najavljen izlazak iz slijepe ulice neformiranja vlasti. Ipak, kako je najavljena sjednica Predsjedništva za 20. august, evidientno je da stavovi o ključnom problemu - NATO putu nisu približeni.
Ukoliko do utorka, 20. augusta, ne budu približeni stavovi o slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u sjedište NATO-a u Brisel, evidentno je da će uslijediti nastavak krize, možda i jači i neizvjesniji nego do sada.

Izetbegović je u intervjuu za Klix.ba kazao kako predstavnici međunarodne zajednice rade na približavanju stavova o slanju ANP-a.

Ipak, ono što je indikativno je predstavljanje sporazuma kao rješnje. Čak su i iz Evropske unije stigle pohvale na račun trojice lidera. Ipak, evidentno je da Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović nisu detaljno razgovarali o ključnom problemu koji devet mjeseci koči formiranje vlasti, a to je slanje ANP-a.

Dodik je odbijao opciju slanja takvog plana u NATO, a Izetbegović je tek nakon potpisivanja sporazuma kazao da je kompromisno rješenje slanje reduciranog ANP-a.

Međutim, za naš portal je potvrdio da s Dodikom uopće nije razgovarao o reduciranju ANP-a te da je o tome počeo govoriti tek nakon što je sporazum potpisan. Ostaje nejasno zbog čega su onda lideri sporazum predstavili kao korak naprijed, zbog čega im je čestitao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, ali i čelnici EU.

Ukoliko nekim čudom, iznenada, kao i 5. augusta kada su potpisali "čuveni" sporazum o formiranju vlasti, u utorak, 20. augusta, za kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, ne saopće da je pronađeno rješenje, slijedi totalna blokada čiji ishod niko ne može ni predvidjeti.