|

Zašto je sporazum lidera predstavljen kao rješenje kada o ključnom problemu - ANP nisu ni razgovarali

Zašto je sporazum lidera predstavljen kao rješenje kada o ključnom problemu - ANP nisu ni razgovarali
12
S. H.
15.8.2019. u 09:06
77
komentara
12

dijeljenja
Zašto je sporazum lidera predstavljen kao rješenje kada o ključnom problemu - ANP nisu ni razgovarali
Potpuno neočekivano, u jeku političkih prepucavanja lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a, prije deset dana saopćeno je da je postignut sporazum o formiranju vlasti. Slavodobitno je najavljen izlazak iz slijepe ulice neformiranja vlasti. Ipak, kako je najavljena sjednica Predsjedništva za 20. august, evidientno je da stavovi o ključnom problemu - NATO putu nisu približeni.
Ukoliko do utorka, 20. augusta, ne budu približeni stavovi o slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u sjedište NATO-a u Brisel, evidentno je da će uslijediti nastavak krize, možda i jači i neizvjesniji nego do sada.

Izetbegović je u intervjuu za Klix.ba kazao kako predstavnici međunarodne zajednice rade na približavanju stavova o slanju ANP-a.Ipak, ono što je indikativno je predstavljanje sporazuma kao rješnje. Čak su i iz Evropske unije stigle pohvale na račun trojice lidera. Ipak, evidentno je da Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović nisu detaljno razgovarali o ključnom problemu koji devet mjeseci koči formiranje vlasti, a to je slanje ANP-a.

Dodik je odbijao opciju slanja takvog plana u NATO, a Izetbegović je tek nakon potpisivanja sporazuma kazao da je kompromisno rješenje slanje reduciranog ANP-a.

Međutim, za naš portal je potvrdio da s Dodikom uopće nije razgovarao o reduciranju ANP-a te da je o tome počeo govoriti tek nakon što je sporazum potpisan. Ostaje nejasno zbog čega su onda lideri sporazum predstavili kao korak naprijed, zbog čega im je čestitao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, ali i čelnici EU.

Ukoliko nekim čudom, iznenada, kao i 5. augusta kada su potpisali "čuveni" sporazum o formiranju vlasti, u utorak, 20. augusta, za kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, ne saopće da je pronađeno rješenje, slijedi totalna blokada čiji ishod niko ne može ni predvidjeti.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...