Napustila SBB
236

Zašto je javnost pozdravila "prelet" Jasne Duraković

R. D.
Jasna Duraković
Jasna Duraković
Jučerašnji prelazak Jasne Duraković iz jednog u drugi blok Skupštine Kantona Sarajevo zanimljiv je i iz ugla percepcije javnosti. Iako "preletače" javnost obično osuđuje, odluka Jasne Duraković dobila je većinom vrlo pozitivne komentare.
Analitičarka Ivana Marić komentarišući taj paradoks kaže kako je politika u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri izgubila obraz i nema mnogo dodira s moralom i savješću.

"Svjedočili smo mnogim političarima koji su izbore dobijali kao kandidati jedne stranke da bi nakon izbora prelazili u drugu. Nerijetko su to bile stranke na čijim kritikama su dobijali glasove birača. Kada neko u tako kratkom roku iz stranke krajnje desnice pređe u stranku krajnje ljevice ili obratno, tu se ne može raditi o principima i stavovima, već o nekom ličnom interesu. Najčešći razlozi 'papaka' ili 'preletača', kako u javnosti nazivamo takve političare, su nemoralne ponude ili ucjene", kaže Marić.

Malo je političara koji imaju čistu prošlost bez afera, nastavlja ona, koje su javnosti nepoznate, jer ih moćnici čuvaju u ladicama upravo za takve i slične situacije.

"Pogledajte samo kako takve afere na vidjelo izlaze upravo u trenucima kada se dešavaju političke turbulencije. Nije li čudna koincidencija da se videosnimak jednog političara objavi na pornografskoj stranici baš u periodu kada je on odbio dati podršku određenim političkim strukturama. S druge strane, također se često desi koincidencija da 'papci' nakon promjene političkog stava dobiju građevinsku dozvolu, da im članovi porodice dobiju posao u državnoj službi, da slučajno dobiju i neke druge beneficije. Glasači koji su svoju podršku dali takvim političarima su jako razočarani i stavljaju ih na stub srama. Mnogi od njih su za te političare glasali jer su najavljivali smjenu stranaka i političara na čiju stranu su nakon izbora prešli", smatra ona.

U ovom slučaju Marić kaže kako je aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo kod naroda probudila nadu da je i u Bosni i Hercegovini moguće imati vlast koja se brine za građane, koja radi transparentno i čije rezultate vidimo, za razliku od vlasti na drugim instancama koje nas uvjeravaju da rade, ali da mi to ne vidimo.

"To je još jedan razlog zašto se potez Jasne Duraković drugačije tretira. Izlazak Jasne Duraković iz SBB-a i njeno uskraćivanje podrške koaliciji 'Petak 13' je naišlo na oduševljenje i podršku javnosti jer se radi o moralnom činu kojim ona ostaje vjerna svojim biračima i onome što im je obećavala tokom izborne kampanje. Ovo je posebno bitno jer se radi o kćerki legendarnog političara Nijaza Durakovića koji je simbol borbe protiv nacionalnih stranaka, kojima bi ona sada trebala dati podršku. Jasna Duraković time ne bi samo pogazila svoje principe, već bi iznevjerila i političku ideju svog oca", kaže Marić.

Njenim prelaskom u nezavisne kandidate koalicija koju predvodi SDA ostaje na tijesnoj većini od 18 zastupnika.

"Veličanje njenog poteza i podrška koju dobija sa svih strana mogla bi potaknuti još nekog zastupnika koji nije na drugi način obavezan da podrži novu većinu, da krene njenim stopama. Sljedeći koji bi napustio novu većinu bio bi proslavljen kao borac za pravdu. Za SDA, DF i SBB to bi bio udarac od kojeg bi se teško oporavili", zaključila je za Klix.ba Marić.