Bh. književnik u SAD
88

Zašto je Aleksandar Hemon Stevea Bannona otvoreno nazvao fašistom

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Aleksandar Hemon, bh. književnik s adresom stanovanja u Chicagu, na književnom portalu Literary Hub iznio je svoje mišljenje o stavovima u stranim medijima sve popularnijeg Stevea Bannona. Otvoreno ga je nazvao fašistom i napisao je da borba protiv ovog tipa ljudi treba biti imperativ.

Tekst Aleksandra Hemona objavljen na stranici Literary Hub suštinski je reakcija na informaciju o gostovanju Stevea Bannona na uglednom "The New Yorker Festivalu 2018" kojeg organizira istoimeni časopis, a glava projekta je glavni i odgovorni urednik "The New Yorkera" David Remnick.

Aleksandar Hemon je u tekstu istakao kako je razočaran u Davida Remnicka koji je izjavio kako mu je velika čast ugostiti Stevea Bannona, inače glavnog stratega političke kampanje Donalda Trumpa iz 2016. godine.

Ovaj pisac je kroz članak iskazao i svoje razočarenje u vodstvo lista za koji je u prošlosti pisao zbog toga što su odlučili propagatora, kako ga on naziva, bijelog nacionalizma uopće i pomisliti pozvati na ovako značajan događaj. Osim toga, Aleksandar Hemon je u svom tekstu na nekoliko mjesta Banonna jasno nazvao fašistom i rasistom.

Napomenuo je i to kako je u Chicago došao kao imigrant iz BiH i da je njegova žena Afroamerikanka, te da Trumpova antimigrantska i rasistička politika čiji je utemeljitelj upravo Steve Bannon direktno ugrožava njega i njegovu porodicu.

Hemon je posebno naglasio kako je produkt svakog fašizma na samom kraju genocid te je kao primjer naveo dešavanja devedesetih godina na teritoriji BiH. Iako je Remnick otkazao nastup Bannonu, Hemon je ostao pri svom stavu.

Ovaj američki književnik bh. porijekla svoj tekst objavio je baš danas s obzirom na to da se sutra organizira kontroverzna javna debata na kojoj učestvuju Steve Bannon i David Frum u Torontu.