Nacionalni spomenik BiH
797

Zašto dva mjeseca od napada na Partizansko groblje u Mostaru nema rezultata istrage?

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Dva mjeseca od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru navršila su se jučer, a još nema informacija o rezultatima istrage.

Na ovu činjenicu upozorava Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Mostar (UABNOR Mostar) koje insistira na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage.

"Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopćenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. Građani imaju pravo znati dokle se došlo, jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju punih 30 godina i kontinuirano je istraga u toku. Tim više što je nakon posljednjeg rušilačkog pohoda ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona u izjavi datoj medijima rekao da policija uvijek otkrije počinioce, a da to zapne u daljnjoj proceduri. Zapravo je lopticu prebacio na nadležno Tužilaštvo", naovde iz UABNOR-a Mostara.

Ako je to tako, naglašavaju, "onda insistiraju da javnost bude upoznata sa svim relevantnim informacijama o počiniocima, jer stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nepovjerenja u gradu, što nikome normalnom ne odgovara izuzev, ako i to nije dio predizborne kampanje koja je uveliko počela".

"Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage", poručili su iz UABNOR-a Mostar.