Inat politika
114

Zašto bi interes SDA trebao biti ekspresno okončanje suđenja i presuda Fadilu Novaliću

Semir Hambo
Što se SDA više valja u toj vrsti političkog blata, razloga više za zadovoljstvo ima Trojka i SBB (Foto: Klix.ba)
Što se SDA više valja u toj vrsti političkog blata, razloga više za zadovoljstvo ima Trojka i SBB (Foto: Klix.ba)
Suđenje premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću (SDA) i ostalima u predmetu "Respiratori" te širok spektar posljedičnih reakcija predstavljaju najveći uteg oko vrata Stranci demokratske akcije (SDA).

Afera o nabavci respiratora uskoro će navršiti godinu, a suđenje je tek na početku. Ovim tempom će do izricanja presude proći još minimalno godina i po, s obzirom da samo tužilaštvoima 67 svjedoka. Sve to znači kontinuirano provlačenje te teme kroz medije, dovođenje u kontekst afere i drugih kadrova u stranci, komentarisanje njenog predsjednika Bakira Izetbegovića, njegove supruge i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i još mnogo toga.

Tako će afera "Respiratori" svake sedmice biti na površini, u fokusu medija i u velikoj mjeri pojačavati pritisak političkim odnosima u Federaciji BiH, s najviše štete po SDA.

Tehnička vlast, a još i nepotpuna

Vlada FBiH već 30 mjeseci funkcioniše u tehničkom mandatu, a i takva je nepopunjena. SDA i HDZ nikada nisu bili pod većim izazovom i pritiskom izmjena Izbornog zakona, gdje se već do kraja šestog mjeseca očekuje neko rješenje. Posebne teme su put BiH ka Evropskoj uniji, ispunjavanje uvjeta, NATO put i mnogi drugi izazovi.

U tom odnosu pozicija HDZ-a je mnogo komotnija. Za nenabavku vakcina veći pritisak javnosti i teret politike je na plećima SDA, dok se HDZ mudro povlači u pričuvu. SDA energiju troši i u okršaju s Trojkom pa ih, ma koliko izgledalo lokalno, crpi kantonalna politika u Sarajevu, gdje sada imaju ulogu opozicije. U kakvom stanju Bakir Izetbegović može doći na pregovore o Izbornom zakonu s Draganom Čovićem ili Miloradom Dodikom, braniti državu od hrvatske nasilničke politike kada je riječ o gasifikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu ukoliko je dane prije toga morao provesti u odbrani supruge kada je riječ o korištenju spornih respiratora na KCUS-u ili odbrani ispravnosti postupaka Fadila Novalića.

Jednačina s više protivnika

U takvim okolnostima SDA izgleda poput boksera koji u političkom ringu ima bar četiri ili pet izazivača. A takvo stanje je ispaštanje zbog tvrdoglavosti u svojoj politici, zanemarivanja problema i vještačke reforme. Umjesto katarze i suočavanja s problemima zbog kojih su izgubili lokalne izbore u Sarajevu i nekim drugim mjestima, nastavljena je inat politika. Taj inat je najvidljiviji u slučaju Fadila Novalića. Što se SDA više valja u toj vrsti političkog blata, više razloga za zadovoljstvo ima Trojka, pa i SBB. Njima u prilog ide i vrijeme, a zadržavanje ovakvog političkog stanja u narednih 12 mjeseci i ulazak u godinu općih izbora su teret više za SDA.

U konačnici, kakva god presuda bila Novaliću i drugima, SDA će odugovlačenjem tog procesa izgubiti, prije svega vrijeme za refrešovanje svoje politike.