Kritičari i branioci
363

Zašto Alkalajev govor nije proruski i zašto BiH nije saveznik Rusije

Piše: Semir Hambo
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Govor ambasadora Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u kojem je iznio niz kritika na račun visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta već danima je predmet rasprava.

Tom govoru se pristupa na tri različita načina. Prvi je onaj koji brani istup bh. ambasadora i ta grupa je uglavnom okupljena oko DF-a i političkog gledišta Željka Komšića. Drugi su oni koji Alkalaja otvoreno napadaju i iznose žestoke ocjene, poput one da je BiH saveznik Rusije, da je Alkalaj govor usmjerio u rušenje OHR-a te da se slaže sa ruskim stavovima.

I treća je grupa onih koji šute i uopšte se ne dotiču ove teme. To su politički taktičari, među kojima ima i onih koji podržavaju Alkalaja ali procjenjuju da nije mudro da ga podrže jer bi im se neko sa Zapada mogao zamjeriti. A ima i onih koji se vjerovatno ne slažu sa Alkalajevim istupom, ali ne žele ga kritikovati jer računaju da bi im to pokvarilo neke pozicije u procesu formiranja vlasti. Tako šuti i većina iz SDA, izuzev Šefika Džaferovića koji je dao duži komentar na tu temu. Šuti i SDP i NiP i Naša stranka, ali i drugi.

Oni koji Alkalaja brane to argumentuju pričom zasnovanom na zaključcima da visoki predstavnik nije odblokirao FBiH niti je uveo pravedniji sistem u procesu popunjavanja Doma naroda tog entiteta. S ovim se neko može složiti ili ne mora, a sud o tome će dati kad tad Ustavni sud BiH koji će reći da li su Schmidtovi amandmani neustavni i diskriminirajući.

Oni koji ambasadora Alkalaja napadaju, svoju priču zasnivaju na dosta generalnih zaključaka. A prvi je da će se zapadni saveznici naše zemlje, poput Amerike i drugih zapadnoevropskih zemalja naljutiti i osjetiti poniženo. A onda su kritike prešle u sferu optužbi da je BiH nakon Alkalajevog istupa ruski saveznik. Takve teze se zasnivaju na priči da je Rusija kritikovala OHR i Schmidta pa su analogno tome BiH i Rusija saveznici. A da su takvi zaključci i intencije zlonamjerne pokazuje više primjera.

Sam govor Alkalaja, koliko god bio podložan kritikama, ne može se svrstati kao proruski. Bh. ambasador nije kritikovao instituciju OHR-a niti je pozvao na gašenje te institucije, već je kritikovao isključivo posljednju odluku Christiana Schmidta. Iako je s jedne strane apsurdno čak i dokazivati da BiH nije saveznik Rusije, zanimljivo je kako oni koji žele dokazati tu tvrdnju imaju kratko pamćenje.

BiH je i prije rata u Ukrajini bila svjesna malignog ruskog utjecaja i radila na njegovom suzbijanju, iako se u skoro pola države taj utjecaj širi uz poticaj vladajuće strukture entiteta RS. Alkalaj je u UN-u prije nekoliko mjeseci digao ruku za osudu ruske agresije bez dileme pa dobio kritike od Milorada Dodika i cjelokupnog političkog establišmenta iz RS-a. BiH uprkos nemogućoj opciji da ima jedinstvenu vanjsku politiku na svim vanjskopolitičkim instancama stala uz Zapad i zapadne saveznike naspram Rusije.

I onda Alkalajeva kritika u UN-u u očima nekih odjednom mijenja poziciju i djeluje kao proruski pristup. Bez obzira što je Alkalaj u svom govoru sve što je i kritikovao kod Schmidtovih odluka i dalje bilo u suprotnosti sa ruskom vizijom svijeta. Rusija Schmidta uopće ne priznaje i želi gašenje OHR-a, a sasvim slučajno ga nisu kritikovali niti komentirali kod nametanja izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH isključivo jer se ta odluka ne dotiče RS-a.

U konačnici kritike Alkalaju mogu ići do nivoa da li je to trebao uraditi pred takvom publikom u UN-u, da li je politički korektno naspram najvećeg saveznika BiH - Amerike, ali politika nosi rizike, principe i na kraju slobodu za koju se zalaže prije svega SAD. Međutim, Alkalajev govor svrstati u ruski ring i to nazvati savezništvom nije ništa drugo nego želja nekih da BiH nazor nakače tu etiketu zarad nekih kratkoročnih interesa.