{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zaštititi novinare i građane od kriminalaca"

F
22.4.2009. u 14:30
0
0
"Zaštititi novinare i građane od kriminalaca"
0
"Zaštititi novinare i građane od kriminalaca"
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su protest Sudu BiH i Agenciji SIPA zbog neadekvatne zaštite novinara i građana koji su u utorak, pred zgradom Suda, bili izloženi brutalnom vrijeđanju i fizičkom napadu od kriminalca iz skupine Tasima Kučevića.
Nasilje nad novinarkom Federalne TV Vildanom Duran i neidentifikovanom ženskom osobom, direktna je posljedica lošeg rada osiguranja Suda BiH i pripadnika Agencije SIPA, stoji u saopćenju Udruženja BH novinara.

Udruženje smatra da su morali poduzeti potrebne mjere nadzora nad kriminalcima i zaštite svih novinara i građana koji su došli pratiti sudski proces od iznimnog značaja za javnost u BiH.

-Prosto je neshvatljivo da se napad na novinarku i građanku desio pred očima brojnih zaštitara i u dvorištu institucije u koju se ulazi tek poslije posebnih provjera i mjera sigurnosti. Imajući u vidu činjenicu da je Tasim Kučević i ranije prijetio novinarima, da je poznat u bh. javnosti kao nasilnik koji koristi primitivni jezik ulice u komuniciranju s medijima i novinarima, posebno s novinarima Federalne TV, zaprepašteni smo saznanjem da ni Sud BiH niti Agencija SIPA nisu poduzeli posebne mjere zaštite novinara i medijskih ekipa koje su došle pratiti izricanje presude Kučeviću i ostalima, navedeno je u saopćenju.

Udruženje BH novinari zahtijeva hitno i javno izvinjenje predsjednice Suda BiH i direktora Agencije SIPA novinarki Vildani Duran i neimenovanoj građanki, zbog "propusta ovih institucija u preduzimanju potrebnih mjera zaštite, a koji su dvije žene mogli koštati života".

Zahtijevaju i hitnu istragu o ovom slučaju, poduzimanje zakonskih mjera prema Kučeviću i njegovim suradnicima te osobama iz redova osiguranja Suda koje nisu spriječile napad.

-Nasilničko ponašanje Tasima Kučevića i njegovih suradnika prema novinarki Federalne TV jasno je upozorenje nadležnim institucijama u BiH da moraju osigurati posebne mehanizme zaštite novinara tokom obavljanja novinarskih zadataka, naročito onih događaja koji sa sobom nose visoke rizike po sigurnost i živote medijskih uposlenika. Ovo je posljednji trenutak da se zaustavi nasilje nad novinarima i medijima u BiH i spriječe mnogo tragičniji događaji od jučerašnjeg napada u dvorištu Suda BiH, smatra Udruženje.

Udruženje BH novinari i Linije za pomoć novinarima pozivaju sve novinare i medije u zemlji da iskažu solidarnost i javno se suprotstave nasilju nad novinarima i građanima te pozivaju i međunarodne organizacije u BiH, prije svih Misiju OSCE-a, Delegaciju Evropske komisije i OHR, da sankcioniraju sve oblike nasilja nad novinarima i medijskim uposlenicima.

Od početka 2009., Linija za pomoć novinarima je registrirala 16 slučajeva verbalnih i fizičkih napada na novinare, prijetnji smrću ili kršenja prava na slobodan i dostojanstven rad, saopćeno je iz Udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: