Dramatično jutro u Tuzli
99

Zaštitari izvukli pištolj na RVI, oko 50 policijaca spriječilo incident

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Pedesetak službenika policije uspjelo je spriječiti veći incident u tuzlanskom naselju Miladije, gdje su se rano jutros sukobili tuzlanski ratni vojni invalidi i pripadnici zaštitarske agencije Soko.

Prema riječima Nihada Bukvića, predsjednika OO RVI Tuzla, ratni vojni invalidi su u naselje Miladije došli jer je preduzeće Tehnopetrol počelo skidati zaštitnu ogradu na benzinskoj pumpi koja je u izgradnji od 2001. godine.

"Na lokalitet benzinske pumpe smo došli bez namjere da dođe do bilo kakvog incidenta. Međutim, izašlo je šest zaštitara koji su nas počeli odgurivati, a kada je jedan od njih izvadio pištolj došlo je do opšteg haosa. Teži incident je spriječila policija", kaže Nihad Bukvić.

Saznajemo kako je jednom ratnom vojnom invalidu pozlilo i da je prevezen u Dom zdravlja. Jedan od invalida se popeo na obližnji stambeni objekt i zaprijetio da će se spaliti. Druga strana u ovom sporu je preduzeće Tehnopetrol. Direktor Elvir Ferizović kaže kako su ratni vojni invalidi napali zaštitare i počeli rušiti ogradu.

"Preduzeće Tehnopetrol je ispunilo sve obaveze iz ugovora koji je sklopljen sa ratnim vojnim invalidima. Ova benzinska pumpa je u izgradnji od 2001. godine i investirali smo blizu 700.000 KM. Važno je reći kako je ratnim vojnim invalidima zemljište dodijeljeno na korištenje i da nije njihovo vlasništvo. Ugovor koji imamo može se raskinuti sudskim putem, ali ratni vojni invalidi misle da to mogu i na drugi način. U toku je sudski spor i dok je tako važeća je zabrana gradnje na toj lokaciji. U međuvremenu su se pojavili mešetari, koji su nešto obećali invalidima i oni sada na nasilan način žele raskinuti ugovor", tvrdi Ferizović.

Ratni vojni invalidi su naveli kako neće otići iz naselja Miladije dok njihov problem ne bude riješen. Također su najavili da će na taj lokalitet doći i njihove porodice.