Jesmo li to uvrijeđeni?
2.2k

Zastidjeli se Vučića: Vakcine i sva naša nemoć

S. Hambo
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pored totalnog nesnalaženja u procesu nabavke vakcina, najveći šamar bosanskohercegovačkim vlastima je činjenica da je prve doze najtraženije bočice na planeti u FBiH donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
On je, kako je i navikao, od svega napravio spektakl. Lično je dostavio donaciju od 5.000 doza, koje će se rasporediti na teritoriji entiteta FBiH, a sve je pratilo desetak novinara iz Srbije. Bosna i Hercegovina je nevoljko, ali ipak suzbijena u ćošak nemoći, prihvatila vrijednu pomoć iz Srbije.

Prihvatila je pomoć od istog onog Vučića koji je prije pola godine odbio pomoć BiH od 50.000 eura za Novi Pazar, koji se u jednom trenutku nalazio u teškoj situaciji. Obrazložio je to kao uvredu.

Danas u Sarajevu ipak samo pozitivne poruke. Članovi Predsjedništva su se zahvalili na pomoći najavljujući možda neke bolje dane u odnosima dviju država.

Dio sumnje na "kvalitet" donacije bacio je detalj sa sjednice Vijeća ministara gdje je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković kazala da prije upotrebe zahtijeva da Agencija za lijekove odobri ovu pošiljku, pod izgovorom da se radi o vakcinama proizvedenim u Indiji.

Drugim riječima Vučić je ovim činom udario na ponos i čast našim vlastima (ako je to izvodivo), pa je valjda pokušaj Turković trebao barem malo skrenuti pažnju s tog čina kako bi se bacio djelić sumnje na donirani paket. Sve je ubrzo razjašnjeno i potvrđeno je da se radi o vakcini AstraZeneca, koja se samo proizvodi u Indiji pod njihovom licencom.

Pažnju na to je skretala upravo Bisera Turković, koja je za portal Klix.ba jasno kazala da nije problem nabaviti Covishield iz Indije, ili ruski Sputnik te da je to relativno lako, ali eto nismo to nabavili "jer se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika".

I dok se većina zemalja svijeta borila da nabavi bilo kakve vakcine kako bi spasili svoje građane, naše vlasti su čekale isključivo COVAX. Postoje primjeri poput Mađarske, koja je iako članica EU nabavila ruske vakcine.

Vučiću se u cijelom procesu ukazala prilika i on je ovu donaciju jasno iskoristio za svoje nametanje u regiji. Slične pakete donacije dostavio je ranije i Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

I šta je bh. vlast u ovoj situaciji mogla uraditi nego ušutjeti i zahvaliti se na pomoći. A za to su sami krivi. Nije ni Vučić, ni Evropa, ni COVAX. Krivi su što već u novembru nisu organizirali sastanke i dogovorili efikasnu reakciju u procesu nabavke vakcine. Umjesto toga su nonšalantno čekali i isključivo se oslanjali na COVAX, a kada su postali svjesni da se svako za sebe bori kako umije i zna, onda je već bilo kasno.

Sada su dovedeni pred svršen čin da prime milostinju i to od Aleksandra Vučića, kojem se ima mnogo toga zamjeriti i reći kada je riječ o odnosu prema prošlosti. A Vučić je bh. vlasti doveo u takvu poziciju da ga ne mogu odbiti i dodatno se poigrati sa zdravljem ljudi. Sve što su mogli uraditi danas je zahvaliti se i poželjeti da ovaj dan što prije prođe. A ko je kriv što do sada nismo imali nijednu doze vakcine, vjerovatno najviše Vijeće ministara, državni parlament, ali i entitetska vlast.