{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaštićeni svjedok opisao zločine nad Bošnjacima u Zvorniku 1992.

F
29.3.2012. u 16:59
0
5
Zaštićeni svjedok opisao zločine nad Bošnjacima u Zvorniku 1992.
0
Zaštićeni svjedok opisao zločine nad Bošnjacima u Zvorniku 1992.
Radovan Karadžić
Zaštićeni svjedok KDZ-610 opisao je u četvrtak zločine nad Bošnjacima u Zvorniku u proljeće i ljeto 1992. godine u pisanoj izjavi tužilaštvu Haškog tribunala, koja je uvedena u dokaze na suđenju Radovanu Karadžiću.
U sažetku te izjave, koju je pročitalo Tužilaštvo u sudnici, navedeno je da je KDZ-610 posvjedočio da su “Srbi i JNA napali muslimane u Zvorniku 8. aprila 1992.”, a potom ih pritvarali i ubijali na više lokacija u gradu i okolini.

Svjedok je potvrdio da su “masovna ubistva muslimana” počinjena u osnovnoj školi u Drinjači i Gerinoj klaonici.

Bošnjaci su, kako je izjavio svjedok, bili zatočeni i zlostavljani u fabrici “Alhos” i u Domu kulture u Čelopeku.

Ti i drugi zločini nad zvorničkim Bošnjacima Karadžiću se stavljaju na teret u okviru tačaka optužnice za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH radi njihovog trajnog i nasilnog uklanjanja s teritorija koje je vodstvo bosanskih Srba vidjelo kao srpske.

Cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem je učestvovala i vlast tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, bio je, po optužnici, formiranje jedinstvene srpske države.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njene vojske, optužen je i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Milošević je umro 2006. godine, prije izricanja presude u Haškom tribunalu.

Iz Karadžićevog kratkog unakrsnog ispitivanja, koje je većim dijelom bilo nedostupno javnosti zbog zaštite identiteta svjedoka, proizašlo je da je KDZ-610 srpske nacionalnosti.

“Da li ste imali neprijateljska osjećanja prema muslimanima i Hrvatima? Da li ste imali namjeru da se muslimani istrijebe, protjeraju, pobiju”, pitao je optuženi.

Svjedok je negativno odgovorio. Na pitanje Karadžića da li zna da su u Zvorniku prije sukoba djelovale “muslimanske paravojske” poput “Zelenih beretki, Patriotske lige, Džamijskih golubova i Crnih labudova”, svjedok je uzvratio:
“Toga – paravojnih formacija muslimana – u Zvorniku nije bilo.”

Svjedok je, međutim, potvrdio da su se i Bošnjaci naoružavali. KDZ-610 negirao je i tvrdnju optuženog da su prije napada 8. aprila 1992. “muslimani preuzeli kontrolu nad Zvornikom”.

Kao tačnu, prihvatio je Karadžićevu sugestiju da su srpske paravojne formacije, poslije zauzimanja Zvornika, “vladale i bile Bog i batina” u gradu.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno 10. aprila, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: