Suđenje Edinu Džeki
0

Zaštićeni svjedok govorio o zarobljenim pripadnicima HVO-a

Klix.ba
U nastavku suđenja Edinu Džeki, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je tokom akcije u selu Trusina u blizini Konjica 1993. godine vidio optuženog, ali da nije vidio ubistva.
Zaštićeni svjedok C, bivši pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), kazao je kako je po ulasku u selo vidio nekoliko zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a pored njih i tri saborca, među kojima je bio i Samir Šemsović.

Svjedok se tu zadržao kratko, te je nastavio ići kroz selo, a nakon nekog vremena, kako je naveo, ranjeni su Šemsović i Ahmet Kokić.

Zaštićeni svjedok C je kazao da je vidio optuženog u Trusini kod bijelog automobila koji je Džeko dovezao do ranjenih vojnika jedinice “Zulfikar”.

“Samka i Ahmeta nosili smo otprilike svi. Mislim da smo dobili nosila i odnijeli ih do nekog sela. Neko od nas je od čovjeka iz tog sela tražio auto kojim su oni dalje prevezeni. Mislim da ih je Džeko vozio”, prisjetio se svjedok.

Svjedok C je rekao da se više nije vraćao Trusinu, već je sa nekim saborcima otišao u obližnje selo Parsovići. Nakon što se vratio na planinu Igman, gdje je tada bila smještena komanda jedinice “Zulfikar”, saznao je da je Šemsović preminuo u putu.

Na upit da li je čuo šta se desilo sa zarobljenicima, svjedok je odgovorio kako je čuo da su ubijeni.



Džeko je optužen da je tokom napada na Trusinu 16. aprila 1993., zajedno sa drugim vojnicima, strijeljao zarobljene Hrvate, te da je ubio troje starijih ljudi.

Optužnica ga tereti i za zločine nad Hrvatima počinjene u Jablanici tokom druge polovine 1993. godine.

Svjedok C je kazao da prije i u toku akcije nije vidio komandanta jedinice niti njegovog zamjenika. Rekao je i da nije čuo da li je neko prije napada izdao naređenje da “niko u selu ne smije ostati živ”.

Odgovarajući na pitanje braniteljice Edine Rešidović o aktivnostima optuženog Džeke tokom akcije, svjedok je rekao da ga je vidio kod bijelog automobile, koji je potom dovezao na mjesto ranjavanja Šemsovića i Kokića.

Ovog svjedoka publika nije mogla vidjeti jer je između sudnice i prostorije iz koje publika prati suđenje bio spušten paravan. Javnost je tokom suđenja bila četiri puta nakratko isključenja jer je svjedok odgovarao na pitanja koja su mogla otkriti njegov identitet.

Novi zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH bit će ispitan na ročištu 16. oktobra, javio je BIRN Justice Report.