Naložio ubistvo?
17

Zaručnica Jamala Khashoggija pokrenula tužbu protiv prestolonasljednika Saudijske Arabije

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija Hatice Cengiz je podnijela tužbu protiv prestolonasljednika Saudijske Arabije u kojoj ga sumnjiči da je naredio njegovo ubistvo.

Hatice Cengiz i grupa za zaštitu prava koja je osnovana prije Khashoggijeve smrti progone Mohammeda bin Salmana i više od 20 drugih zbog neutvrđene štete.

U građanskoj tužbi koju je podnijela u utorak u Washingtonu turska državljanka Hatice Cengiz tvrdi da je zbog Khashoggijeve smrti povrijeđena i oštećena. Ona je rekla da je Khashoggi vjerovao američkom sistemu građanskog pravosuđa i da je u Americi sve moguće, zbog čega je i odlučila pokrenuti tužbu u toj državi.

U videokonferenciji u utorak advokati gđe Cengiz i Dawn rekli su da je fokus tužbe bio da američki sud prestolonasljednika smatra odgovornim za ubistvo i pribavi dokumente koji otkrivaju istinu, prenose novine Washington Post.

U tužbi se navodi da je cilj bio jasan - "zaustaviti zagovaranje Khashoggija u Sjedinjenim Državama".

Ovog saudijskog novinara je ubio tim agenata tokom posjete konzulatu kraljevine u Istanbulu 2018. godine, a u septembru je petero ljudi osuđeno na po 20 godina zbog ovog ubistva.