Osjeća se dobro
22

Zaražena direktorica Ginexa nema simptome, pod nadzorom osobe s kojima je bila u kontaktu

E. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Medina Bičo, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva BPK Goražde potvrdila je u izjavi medijima da je Munevera Fočo, direktorica Ginexa dobrog zdravstvenog stanja, da je u kućnoj izolaciji i da nema simptoma.

Ona je bila u kontaktu sa ranije zaraženim osobama iz Konjica koji su prošle sedmice (11. marta) bili na skupu u fabrici Igman gdje je bilo prisutno skoro 200 ljudi.

"Ono što je poduzeto do sada jeste da je zbog cjelokupne situacije izvršena dezinfekcija kompletne industrijske zone, kontaktirali smo sve osobe koje su bile u prvom kontaktu sa oboljelom i oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor, za sada je to oko 30-osoba koji su od 11. marta bile u bližem kontaktu. Njih i njihove porodice stavili smo u izolaciju. Nama je bitno da ispoštujeme prve kontakte, da pratimo nadzor, obavili smo testiranje za pet osoba i čekamo rezultate. Ukoliko bude pozitivnih kontaktirat ćemo i njihove prve kontakte. Kompletna firma je na neki način u izolaciji, za sada nema niko simptome, svakodnevno komuniciramo, pratimo situaciju", kazala je Bičo.

Krizni štab je radnicima Ginexa naložio da napuste radno mjesto i da odu u samoizolaciju.

Ona je naglasila da postoji i jako mali broj briseva te da je zatraženo da se obezbjede kao i neophodna zaštita i maske. Istakla je kako svi oni koji su bili u kontaktu trebaju ostali u izolaciji.

"Sad je najbitnija kućna izolacija, da se sve osobe u bliskom kontaktu izoliraju, ljudi su pod zdravstvenim nadzorom, i bitno je da se lanac prenosa virusa prekine. Nismo imali niti jedan slučaj teških simptomima, sad moramo spriječiti takav virus da ne dođe do hroničnih bolesnika, da kontakte izoliramo i po potrebi intervenišemo", kaže Bičo.