{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaposlenima u državnim institucijama i 13. plata

S
18.5.2010. u 08:04
0
23
Zaposlenima u državnim institucijama i 13. plata
0
Zaposlenima u državnim institucijama i 13. plata
Zaposleni u institucijama BiH koji budu imali veći obim posla, a njihovi rukovodioci ocijene da su se posebno zalagali, godišnje će moći da zarade najmanje još jednu platu.
"Nezavisne novine" pišu da je to slobodan prevod odluke Vijeća ministara BiH o kriterijumima za dodjelu novčane nagrade zaposlenima u institucijama BiH.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH, na čiji prijedlog je odluka i usvojena, tvrde da ona ne donosi ništa novo, nego uvodi red i ujednačava kriterijume kod isplate stimulacija kako je predvidio Zakon o platama usvojen prije godinu i po.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 25. marta usvojio okvirne kriterijume, a rukovodioci institucija treba da usvoje interne pravilnike koji će precizirati kada i kako će zaposlenici biti nagrađivani.

"Maksimalan iznos novčane nagrade koji može biti isplaćen zaposlenima u instituciji BiH u toku budžetske godine je 2,5 posto od iznosa isplaćenih neto plata za konkretnu budžetsku godinu", piše u odluci Vijeća ministara, koja je već stupila na snagu.

Kako su objasnili u Ministarstvu finansija, nijedan zaposleni ne može dobiti više od 20 posto od svoje plate na ime novčanih nagrada. Institucija ne može u ovu svrhu potrošiti više od 2,5 postoo budžeta namijenjenog za plate i naknade, što bi trebalo da znači da institucija koja ima na raspolaganju milion KM može 25.000 KM da potroši na stimulacije zaposlenih.

Odluka Vijeća ministara trebalo bi da ujednači isplate za stimulacije u institucijama BiH, pa je predviđeno da budu nagrađeni službenici koji imaju povećan obim posla, jer uz svoj, privremeno obavljaju i drugi posao. Nagrade na platu trebalo bi da dobiju i oni službenici koji učestvuju u radu interresornih grupa pod uslovom da te aktivnosti ne proizlaze iz opisa njihovih poslova.

List ocjenjuje da Odluka Vijeća ministara BiH, ipak, ostavlja slobodu rukovodiocima institucija kod odlučivanja kome daju novčane nagrade. Tako nagrada može biti dodijeljena i u "drugim slučajevima kada rukovodilac institucije ocijeni da rad zaposlenog doprinosi unapređenju funkcionisanja institucije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: