Državne institucije
0

Za šest mjeseci za stimulacije isplaćeno 480.000 KM

SRNA
Zaposlenima u državnim institucijama BiH isplaćeno je za stimulacije oko 480.000 KM za šest mjeseci ove godine, potvrđeno je u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Najviše stimulacija dobili su radnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kojima je za pola godine isplaćeno oko 113.000 KM, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Državni službenici i zaposleni u institucijama BiH imaju osnovicu za platu od oko 500 KM, koja se množi s koeficijentom i uvećava se za svaku godinu radnog staža za 0,5 odsto, a imaju pravo na dodatke zbog specifičnosti radnog mjesta.

"Stimulacija je poseban dodatak na platu koji ne može premašiti polovinu plate službenika kojem se isplaćuje. Savjet ministara BiH propisao je da rukovodioci svih institucija donose podzakonske akte, odnosno pravilnike kojim su propisani kriterijumi kome i kada može biti isplaćena stimulacija", rekao je Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

On je dodao da bi stimulacija trebalo da bude isplaćivana za dobre rezultate i da ona nema nikakve veze s dodacima za posebne uslove rada. 

Prema podacima ovog ministarstva, za šest mjeseci ove godine stimulacije su isplaćivale skoro sve državne institucije, a osim Sipe, u isplati stimulacija prednjače Granična policija BiH, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo bezbjednosti BiH, te Centralna izborna komisija BiH.

Kako je nedavno objavljeno u revizorskom izvještaju o poslovanju Ministarstva spoljnih poslova BiH u 2009. godini, bilo je zaposlenih kojima je od 12 mjeseci isplaćeno 11 stimulacija, čak i u dane godišnjeg odmora.