Potrebna pomoć Vlade ZDK
0

Zaposleni u zdravstvu protestvovali u krugu zeničke bolnice zbog neisplate jednokratne pomoći

E. M.
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Uposleni u zdravstvu i danas su održali proteste u krugu Kantonalne bolnice Zenice nakon što im nije isplaćena jednokratna pomoć, a od Uprave su dobili obećanja da će učiniti sve da im se isplati bar dio iznosa.

Iako je Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK uplatio sredstva na račune zdravstvenih usluga s ciljem poboljšanja poslovanja, Kantonalnoj bolnici Zenica je rečeno da taj novac ne može iskoristiti za uplatu jednokratne pomoći od 1.080 KM jer bi se ugrozilo poslovanje ove ustanove.

Sve se dešavalo pretposljednjeg dana 2022. godine pa sredstva jednokratne pomoći na kraju ipak nisu uplaćena iako su, kako saznajemo, brojne zdravstvene ustanove izvršile uplatu novca.

"Napravili smo iskorak jer do sada nismo imali neku dobru komunikaciju s ranijim menadžmentom i direktorom. Protestvovali smo svakih 15 dana od 13. oktobra, bili pred brojnim ustanovama, ali ovdje je, u ovoj Upravi, ključ svega", kazao je v.d. predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu ZDK Samir Kadrić.

Predsjednik UO KBZ Zenica Bruno Bojić je kazao da očekuju poziv premijerke ZDK Amre Mehmedić jer su potrebna dodatna sredstva za uplatu doprinosa za jednokratnu pomoć.

Radnici bi na kraju, uz dobru volju svih strana mogli dobiti jednokratnu pomoć u nešto manjem iznosu od 1.080 KM, a spominje se cifra od 800 KM.

Nikome nije jasno ni zašto se čekao zadnji dan za razmatranje odluke o uplati jednokratne pomoći te kako je samo zenička bolnica uplatom pomoći, po mišljenju Ministarstva zdravtsva, mogla ugroziti svoje poslovanje.