{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaposleni u školama i vrtićima u KS neće moći pušiti blizu ustanova niti nositi usku i kratku odjeću

30.10.2017. u 20:23
1.362
184
Zaposleni u školama i vrtićima u KS neće moći pušiti blizu ustanova niti nositi usku i kratku odjeću
1.362
Zaposleni u školama i vrtićima u KS neće moći pušiti blizu ustanova niti nositi usku i kratku odjeću
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo pripremilo je novi Etički kodeks za zaposlene u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u KS, a u svrhu poboljšanja odgojno-obrazovnog rada i brige za adekvatan psihofizički rast i razvoj djece i mladih.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovaj Etički kodeks sadrži načela kojih se zaposleni u odgojno-obrazovnim ustanovama trebaju pridržavati za vrijeme obavljanja posla. On se u budućnosti može revidirati u skladu s potrebama koje proizilaze iz nastavničke struke i profesionalnih dužnosti.

Pored pravila o čuvanju dostojanstva i integriteta te uvažavanja radnih kolega, učenika i roditelja, novi Etički kodeks Ministarstva obrazovanja KS nalaže kako nastavnici ne smiju davati prednost obrazovnom nad odgojnim radom. Nastavnici imaju profesionalnu i moralnu odgovornost za cjelovit razvoj ličnosti djeteta, a naročito moraju pažnju posvećivati djeci i mladima s poteškoćama u razvoju.

Direktori, nastavnici i stručni saradnici u svakodnevnom radu svojim ponašanjem i stavom moraju biti primjer učenicima. Obaveza svakog nastavnika, odgajatelja ili stručnog saradnika jeste da spriječi nasilničko i destruktivno ponašanje djece, uništavanje školske imovine, kao i sve druge asocijalne oblike ponašanja učenika. Nedopustivo je ignorisanje zaposlenika u školama i vrtićima prema saznanju o bilo kojem obliku nasilja nad i među djecom u školi ili izvan nje.

Konzumiranje alkohola, pušenje i konzumiranje opojnih sredstava u i u blizini odgojno-obrazovnih ustanova strogo je zabranjeno zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama. Svim zaposlenim u školama i vrtićima u KS bit će zabranjeno objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama koji mogu narušiti ugled i dignitet bilo kojeg pojedinca ili institucije. Svi su dužni brinuti se o ličnoj higijeni te biti prikladno odjeveni na radnom mjestu. Odjeća mora biti čista, uredna, umjerenih linija i krojeva te ne smije biti uska ili kratka.

U novom kodeksu navodi se i kako je nedopustivo da zaposleni u odgojno-obrazovnim ustanovama u komunikaciji koriste prijeteći govor, nepristojne šale i opaske, uvredljive riječi i bilo koji oblik psihičkog ili fizičkog nasrtaja koje dijete mogu poniziti, povrijediti, ismijati ili zastrašiti.

Prema novom kodeksu zaposleni u sarajevskim školama i vrtićima dužni su pokazati razumijevanje za eventualne porodične probleme roditelja, staratelja i djece te poštovati porodičnu privatnost. Također, dužni su uvažavati konstruktivne sugestije i opravdane pritužbe roditelja. Novi kodeks nalaže i kako nastavnici i učitelji moraju poštovati jednakost među spolovima te ne smiju davati posebne privilegije nekim učenicima.

U novom Etičkom kodeksu također se navodi kako zaposlenici u vrtićima i školama moraju promovirati duh antikorupcije, motivirati djecu i mlade, poštovati kolege, unapređivati nastavni proces, razgovarati s učenicima, promovirati afirmativne ideje...

O kršenju odredbi ovog kodeksa odlučivat će Etički odbor škole kojeg će imenovati ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS na početku školske godine. Ukoliko zaposleni u školi ili vrtiću prekrši neki od kodeksa, prvo će dobiti upozorenje Etičkog odbora te ukoliko i nakon opomene nastavi kršiti pravila, Etički odbor će dati preporuku za dalje radnje i aktivnosti.

Svaka škola imat će na vidnom mjestu postavljen Etički kodeks, kao i na web stranici. Svaki zaposlenik, roditelj i djeca morat će biti upoznati s Etičkim kodeksom.

Predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH najkasnije do 6. novembra moraju Ministarstvu obrazovanja KS dostaviti konkretne primjedbe i sugestije na radnu verziju Etičkog kodeksa. Nakon toga će uslijediti njegovo zvanično stupanje na snagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: