BiH
15

Započet projekat sanacije deponije Krivodol u Bosanskoj Krupi vrijedan milion eura

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon višegodišnjih najava konačno su započeli radovi na sanaciji deponije Krivodol u Bosanskoj Krupi, koja je godinama bila uzrok brojnih problema tamošnjeg stanovništva.

Otklanjajući i posljednje administrativne barijere početkom mjeseca augusta, stvorene su sve pretpostavke za sanaciju deponije Krivodol u Bosanskoj Krupi pa su prije nekoliko sedmica počeli konkretni radovi na terenu.

Prostor koji je do prije nekoliko mjeseci bio lokacija nekontrolisanog odlaganja otpada i potencijalni izvor zaraze, već poprima izgled uređene višenamjenske površine uklopljene u prirodni ambijent, a svi radovi se odvijaju planiranom dinamikom.

Kako su kazali u Općini Bosanska Krupa, do sada su završeni primarni radovi, krčenje i uređivanje prostora, oblikovanje deponije i izmještanje pristupne ceste. Trenutno se vrši brtvljenje, odnosno radovi na polaganju geosintetičkih materijala čija je svrha sprečavanje prodora vode u tijelo deponije, kao i kontrolisano otplinjavanje.

"Zatvaranjem i saniranjem deponije stvorit ćemo još bolje uslove za razvoj poljoprivrede i dati novi zamah u stočarstvu, jer će velike površine koje gravitiraju deponiji Krivodol biti dekontaminirane i moći će se koristiti u razne svrhe. Naravno, na cijelom području povećat će se kvalitet izvorišta vode i vremenom će se očistiti podzemni vodni putevi pa će tako u budućnosti doći i do poboljšanja općih uslova za razvoj organske proizvodnje", rekao je načelnik Općine Armin Halitović.

Deponija čiji su kapaciteti maksimalno iskorišteni pa je u konačnici i zatvorena, nalazi se u blizini naselja Ljusina i godinama je zadavala brojne probleme mjesnom stanovništvu. Mještani Ljusine su u prošlosti u više navrata organizirali i proteste zbog loših uslova na deponiji, te smrtnih slučajeva za koje se sumnjalo da su uzrokovani trovanjem putem zraka i vode na ovom području.

Početkom 2011. godine općina Bosanska Krupa je delegirala Federalnom ministarstvu zaštite okoliša i turizma projekat za sanaciju deponije Krivodol, a 2014. godine Evropska unija je, u okviru pretpristupnih fondova IPA 2011, odobrila općini Bosanska Krupa grant sredstva u iznosu od milion eura koja trebaju biti utrošena na sanaciju deponije Krivodol.

Kako su naveli iz Općine Bosanska Krupa, u toku aktuelnih radova predstoji još završetak sistema za otplinjavanje, prekrivanje cijele deponije navedenim materijalima, a zatim i slojem zemlje, izgradnja hidrantske mreže i kanala za oborinske vode, a sve treba biti okončano do kraja godine.

Radi se o jednom od najskupljih projekata u proteklih dvadeset godina na prostoru ove lokalne zajednice.