BiH
31

Sastanak u Vladi KS: Čeka se potvrda Tužilaštva BiH da je završena istraga na deponiji Smiljevići

Klix.ba
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo organizovalo je danas sastanak sa članovima Operativnog tima pri Zavodu za izgradnju KS za sanaciju stanja na odlagalištu otpada Smiljevići čiji prilaz od jutros blokiraju stanovnici okolnih naselja.

S obzirom da neokončavanje istražnih radnji koje Tužilaštvo BiH provodi na ovoj deponiji, ministar Čedomir Lukić je upoznao prisutne o aktivnostima koje se u saradnji sa Vijećem ministara poduzimaju u smislu ispunjavanja obaveza Tužilaštva za zvanično okončanje predmetne istrage, a koja se od 2013. godine provodi na zatvorenom dijelu odlagališta Smiljevići.

Do kraja sedmice se očekuje povratna informacija o konačnom rješenju ovog pitanja, odnosno dobijanje pismene potvrde da na tom lokalitetu neće biti dodatnih istraživanja.

To je ključni preduslov da bi se krenulo sa realizacijom većeg dijela radova, a koji su već definisani u integralnom programu sanacije odlagališta Smiljevići koji su sačinili Ministarstvo i Operativni tim, saopćeno je.

Na sastanku je izvršena analiza svega do sada realizovanog, a radi se o nabavci mehanizacije kao i projektne dokumentacije za sanaciju plinske infrastrukture kao i opreme za mjerenje meteoroloških podataka na odlagalištu u vrijednosti od 650.000 KM. Također, 23. novembra se očekuje prezentacija projektnog rješenja za sanaciju prečistača procjednih voda od strane slovenačke firme Projekat Nova Gorica u saradnji sa njemačkom firmom WEHRLE.

Pri kraju su radovi na izgradnji nove sanitarne plohe površine 15.000 metara kvadratnih čime će se stvoriti nužne pretpostavke za prekrivanje inertnim materijalom trenutnog aktivnog dijela odlagališta, kao i provođenja radova na otplinjavanju izgradnjom bušotina. Sve skupa će doprinijeti djelimičnoj neutralizaciji neugodnih mirisa, dok će cjelokupan problem značajnije biti riješen kada se izvrši revitalizacija i uvezivanje u jedinstven sistem i plinske infrastrukture devastirane tokom istraživanja Tužilaštva, navodi se u saopćenju za javnost iz Vlade KS.

U tom kontekstu je naglašena kompleksnost planiranja i izvođenja radova koji su uslovljeni jedni drugima, a što iziskuje značajna materijalna sredstva i vrijeme.

"Građani svojim protestima osim što blokiraju ulaz u deponiju i sprečavaju odlaganje otpada koji se produkuje na dnevnoj bazi oko 500 tona, istovremeno onemogućavaju pristup izvođačima i usporavaju dinamiku radova. Zbog toga, građani moraju biti svjesni svih posljedica protesta, a prevashodno da nemogućnost odlaganja oko 500 tona dnevnog otpada može ozbiljno ugroziti zdravlje stanovništva i povećati rizik zaraze", naveli su nakon sastanka.

Na sastanku je istaknuto da građani tog područja moraju biti svjesni da ne postoje tehnološke mogućnosti koje u potpunosti neutralištu neželjene uticaje sa deponije. Lokacija deponije datira od 1963. godine, većina stambenih objekata izgrađena je u međuvremenu s tim da je gradnja intenzivirana od 1997. godine, na šta je lokalna zajednica blagovremeno upozoravana.

Bez se obzira na tu činjenicu, neosporno je da deponija Smiljevići mora ispunjavati savremene okolinske standarde kao što je to bio slučaj do prije nekoliko godina. Vlada Kantona Sarajevo, resorno ministarstvo i KJKP RAD nastavljaju intenzivne aktivnosti kako bi se unaprijedilo trenutno stanje, a posebno razvili projekti reciklaže i smanjenja količina otpada kako je to zacrtano reformskim petogodišnjim Planom upravljanja otpadom koji je usvojila Skupština KS u julu 2015. godine, stoji u saopćenju za javnost Vlade KS.