Nakon krađe
167

Zapaljene svijeće na mjestu ukradenog kipa Brucea Leeja u gradskom parku u Mostaru

G. Š.
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
U Mostaru su u velikom gradskom parku zapaljene svijeće na mjestu spomenika legendarnog glumca i majstora borilačkih vještina Brucea Leeja, kojeg su lopovi od postolja odvojili pilom i ukrali.
Zapaljene svijeće su postavljene na mjesto gdje se nalazio čuveni kip, koji je postavljen 2005. godine sa idejom poslijeratnog pomirenja u najvećem hercegovačkom gradu, a ovaj potez je bez sumnje izraz tuge zbog nemilog događaja, koji je potresao brojne građane Mostara, ali i regije te izazvao brojne reakcije u lokalnoj zajednici, ali i na društvenim mrežama.

Iako još nema jasnih odgovora o tome što se dogodilo s ovim kultnim simbolom parka, policija je utvrdila da je statua legendarnog glumca i majstora borilačkih vještina pilom odvojena od postolja i ukradena.

Podsjetimo da je kip Brucea Leeja postavljen na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, koji trenutno obnaša dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru. Autor bronzanog kipa Brucea Leeja je zagrebački akademski kipar Ivan Fijolić, a spomenik je u više navrata bio meta vandala koji su ga nekoliko puta oštetili, pa su ga gradske vlasti ranije uklanjale zbog sanacije i dorade.

Ovaj kip je za brojne posjetitelje najvećeg hercegovačkog grada postao svojevrsna atrakcija pa je tako mnogima neizbježno fotografisanje sa likom legendarnog junaka borilačkih vještina u filmovima u Mostaru, kako za trajna sjećanja tako i za društvene mreže, te je bivao tema i svjetskih medija.

Brucea Leeja kritičari i borilački umjetnici smatraju najutjecajnijim borilačkim umjetnikom svih vremena i ikonom pop kulture 20. stoljeća, koji je premostio jaz između Istoka i Zapada, a svjetski mediji su postavljanje njegovog kipa u Mostaru ocijenili značajnom simbolikom u procesu poslijeratnog pomirenja.