BiH
1

Zapadni Balkan nije u fokusu norveške politike

FENA
Oslo
Oslo
Zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za vanjsku politiku norveškog parlamenta Snorre Valen rekao danas na susretu sa grupom bh. zvaničnika u Oslu da na norveškoj političkoj sceni ne postoje velike razlike u pogledu na zapadni Balkan i BiH, javlja izvještač Fene iz Osla.

Govoreći zvaničnicima koji borave u studijskoj posjeti Norveškoj u organizaciji Nansen dijalog centra, kazao je kako je u osnovi vanjska politika Norveške zasnovana na konsenzusu, ali postoje manje razlike između lijevog krila koje je na vlasti i desnice o nivou vojnog i finansijskog angažmana u inozemstvu.

Međutim, postoji veoma malo razlike između njih kada je u pitanju angažman na zapadnom Balkanu.

Kako navodi Valen, između zapadnog Balkana i Norveške postoje jake historijske veze i veliki broj ljudi iz ovog regiona živi u Norveškoj.

Ironično, dodao je on, upravo zbog tog slaganja u norveškoj politici ima malo debate o zapadnom Balkanu te je to područje sada manje u političkom fokusu.

Naredni opći izbori u Norveškoj su u septembru. Iako se Valen nada da će njegova koalicija lijevog centra koja je na vlasti osam godina ponovo dobiti četverogodišnji mandat, ankete za sada pokazuju suprotno.

Međutim, ističe da ništa ne ukazuje da će se politika Norveške prema zapadnom Balkanu i BiH promijeniti u slučaju promjene vlasti na septembarskim općim izborima.

Kazao je da sa sigurnošću može reći jedino da će politika prema zapadnom Balkanu ostati ista ako ponovo pobijedi vladajuća koalicija, ali da i u suprotnom ne bi trebalo biti velikih promjena u politici prema zapadnom Balkanu ili velikih smanjenja pomoći.