{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žalba na odbijanje pritvora osumnjičenima za ratne zločine u Rogatici

21.10.2013. u 10:45
0
4
Žalba na odbijanje pritvora osumnjičenima za ratne zločine u Rogatici
0
Žalba na odbijanje pritvora osumnjičenima za ratne zločine u Rogatici
Rogatica
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora, te će u žalbi navesti da se osumnjičeni za ratne zločine u Rogatici u predmetu Marković i drugi terete za veoma teške zločine, koji uključuju ubistvo više desetina osoba.
Također, u žalbi će biti istaknuta činjenica da njihov boravak na slobodi, predstavlja opasnost za zaštićene svjedoke i ometanje istrage.

Puštanje osumnjičenih da se brane sa slobode izazvalo je veliku uznemirenost populacije žrtava, te se može negativno odraziti na proces povratka, pravde i pomirenja, budući da osumnjičeni borave u sredini u kojoj živi znatan broj povratnika, a među njima i porodice žrtava koje su stradale u ratnim zločinima za koje se terete osumnjičeni.

Tužilaštvo smatra da puštanje osumnjičenih da se brane sa slobode uz mjere zabrane, može nanijeti štetu istrazi u ovom predmetu, pogotovo što su osumnjičeni, sada upoznati sa kolikim opsegom dokaza raspolaže tužilaštvo.

Također, ulaganjem žalbe, Tužilaštvo BiH iskazuje stav da apsolutno ne želi snositi odgovornost u slučaju da neki od osumnjičenih postanu nedostupni pravosuđu.

Detaljno obrazložena žalba na odluku Suda BiH u predmetu Marković i dr. bit će proslijeđena sudu tokom dana, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: