{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakoni iz oblasti trgovine, medicine i administrativne pripadnosti

F
13.1.2010. u 19:37
0
0
Zakoni iz oblasti trgovine, medicine i administrativne pripadnosti
0
Zakoni iz oblasti trgovine, medicine i administrativne pripadnosti
Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Federacije BiH, odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.
Kako navodi predlagač, budući zakon iz ove oblasti predviđa novine u načinu, obliku i uslovima obavljanja trgovine u odnosu na važeći zakon iz 2004. godine.

U tom dijelu je cilj pojednostavljenje otpočinjanja trgovačke djelatnosti i pribavljanja odobrenja, uz skraćivanja rokova i smanjenja troškova postupka.

U posebnom poglavlju regulirani su zaštita potrošača kao i ono što predstavlja nedopušteno poslovanje u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Mjere koje Vlada može propisati u slučaju poremećaja na tržištu naftnih derivata propisane su također jer još nije donesen poseban zakon o tome.

Za razliku od ovog zakonskog akta, poslanici se nisu izjašnjavali o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama koje je predložio poslanik Ante Čolak, iako su o tome otvorili raspravu.

Izjašnjavanje je odgođeno a u tekstu koji su neki ocijenili veoma diskutabilnim govori se o zaključku Općinskog vijeća Vareš čiji je cilj da ova općina administrativno pripadne Kantonu Sarajevo jer njeni stanovnici zbog udaljenosti od sadašnjeg kantonalnog sjedišta imaju velikih problema naročito kod liječenja.

U daljem toku sjednice poslanici su odobrili zakone sasvim druge materije među kojima Nacrt zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata.

Namjera Vlade FBiH je, kako je obrazloženo, da bude omogućena jednaka i kvalitetna zdravstvena zaštita svim pacijentima u Federaciji a u skladu s Deklaracijom o pravima pacijenta, kao i drugim međunarodnim dokumenatima ratificiranim u BiH iz ove oblasti. Osnovni cilj prijedloga zakona o krvi i krvnim sastojcima, koji je također odobren jeste osiguravanje zaliha zdrave krvi u zdravstvenim ustanovama putem dobrovoljnog davalaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: