Reforme na bh. način
31

Zakon o VSTV-u nije potpuno usklađen sa preporukama EU, ali su političari našli "rješenje"

A. Ku.
Vijeće ministara BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Vijeće ministara BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Riječ je o jednom o tri reformska zakona koji našu zemlju približavaju Evropskoj uniji (EU), a isti će se naći pred delegatima Doma naroda PSBiH na sjednici 30. augusta.

I ništa ne bi bilo neobično da se u 26. članu tog zakona ne navodi da će novi zakon, istog naziva, biti usvojen godinu dana kasnije te će isti biti usklađen sa preporukama EU.

U roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona Parlamentarna skupština BiH će donijeti Zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima EU, kako je predviđno u Mišljenju Evopske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navedeno je u zakonu.

Neusklađen sadržaj

Iako je zakon većinski usklađen sa legislativom EU zastupnici nisu usvojili sve amandmane koje je predložila EU, zbog čega će on morati biti dopunjen i dorađen.

Na ovaj apsurd je ukazao i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Branisav Borenović koji je na dan sjednice, 22. augusta.

"Najtipičniji primjer besmisla zakona koji nisu evropski je Zakon o VSTV-u koji je navodno jedan od tri evropska zakona. Oni su samo po nazivu evropski, a nisu sadržajem usklađeni. I to su nam dostavili ljudi iz delegacije EU. Član 26 jasno kaže da današnjim zakonom donosimo odluku da će PSBiH u roku od jedne godine od dana stupanja ovog zakona da će donijeti Zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima EU kako je to predviđeno", rekao je Borenović.

Za komentar smo se obratili i Delegaciji EU u BiH iz koje su nam kazali da će nastaviti pratiti usklađenost zakona sa pravnom stečevinom EU.

Podsjećaju da će direktnu korist od reformi imati svi stanovnici BiH. One će omogućiti BiH da bolje iskoristi značajna pretpristupna sredstva, uključujući Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen, nedavno najavila.

"Amandmani na Zakon o VSTV-u usvojeni 22. augusta u Predstavničkom domu donose niz dugo očekivanih reformi, uključujući nezavisni sistem provjere imovinskih kartona sudija, pravni osnov za unaprijeđenu ocjenu rada nosilaca pravosudnih funkcija, kao i bolju regulaciju disciplinske odgovornosti sudija i tužitelja, kao i članova VSTV-a. Ovo su neki od ključnih standarda Evropske unije za nezavisan, pouzdan i odgovoran sudski sistem", ističu.

Redovno praćenje

Međutim, dodaju da nisu sve preporuke EU ispunjene te će nastaviti redovno pratiti i ocjenjivati usklađenost sa pravnom stečevinom EU i evropskim standardima.

"Prije otvaranja pregovora o pristupanju, BiH će morati provesti reforme kako bi u potpunosti ispunila 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije objavljenih 2019. godine, uključujući unapređenje funkcioniranja pravosuđa usvajanjem novih sveobuhvatnih zakona o VSTV-u i o Sudovima BiH u skladu s evropskim standardima", naglašavaju.

Napominju da je važna konstruktivna saradnja između partnera unutar koalicije po pitanju EU agende te da je bolja od političkih blokada, opstrukcija, prijetnji i međusobnih optužbi.

"Građani BiH nemaju koristi od zastoja, stoga ohrabrujemo političke lidere da nastave održavati konstruktivnu saradnju i raditi na provedbi EU agende", poručuju iz Delegacije EU.

Transparency International BiH ranije je upozoravao da Zakon o VSTV-u i dalje ne osigurava adekvatnu kontrolu imovine i sukoba interesa sudija i tužilaca.

Međutim, političari u BiH su sebi dali još godinu dana, nakon što zakon stupi na snagu, kako bi se pozabavili ovim pitanjima i zakon učinili zaista reformskim.

Evidentno je da se političarima žurilo da ispune makar nešto iako su i sami svjesni da zakon nije u potpunosti u skladu sa onim preporukama i normama EU.