Vijeće ministara BiH
3

Zakon o sprečavanju sukoba interesa ponovo nije usvojen iako je vlast uvjeravala da je dogovoren

S. Š.
Foto: V.D./Klix.ba
Foto: V.D./Klix.ba
Održana je 41. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj je, između ostalog, najavljeno da će se ministri tek izjasniti o Prijedlogu zakona o sprječavanju sukoba interesa iako se već govorilo da ovaj zakon, bitan kod EU integracija, nije sporan te da je u procesu finalizacije.

Kako je saopćeno iz Vijeće ministara BiH, vijeće će se izjasnit o Prijedlogu zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine u novom tekstu nakon što hitno dobije mišljenje Ureda za zakonodavstvo BiH, koji intenzivno radi u konsultacijama s predlagačem ovog zakona Ministarstvom pravde BiH.

Potom, na sjednici je usvojena Informacija Ureda koordinatora za reformu javne uprave o petom provedenom online istraživanju o primjeni Politike i Standarda proaktivne transparentnosti te je donesen usuglašeni zaključak kako bi se unaprijedila proaktivna transparentnost u institucijama Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom vijeću za masline ((IOC- International Olive Council) sa sjedištem u Madridu u Španskoj.

Bosna i Hercegovina će pristupanjem IOC-u prihvatiti standarde u ovoj oblasti uvrštene u regulativu Europske unije, što je značajno ne samo za članstva u EU-u već i za razvitak održivog i odgovornog maslinarstva u BiH.