Preko 50 km/h
211

Zakon o saobraćaju se mijenja sedmi put: Za prebrzu vožnju u naseljenom mjestu kazna i do 2.000 KM

N. V.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine je pripremilo nove izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH koje će značiti veće kazne za neke saobraćajne prekršaje.

Osnovni tekst ovog Zakona je donesen 2006. godine, a do danas je izmijenjen šest puta. Ovaj, sedmi put donesen je niz sitnijih izmjena poput regulisanja pravila vožnje bicikla na kolovozu, izmjene stava o korištenju sigurnosnog pojasa, ali su donesene i neke značajnije izmjene kao što je povećavanje kazni za najteže prekršaje u saobraćaju poput vožnje u alkoholiziranom stanju.

Bezbjednosni pojas ne moraju vezivati osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Na biciklističkoj stazi nije dozvoljeno vozačima bicikla da voze brže od 10km/h, a kada se kreću po kolovozu (ukoliko nema biciklističke staze) to može biti najviše metar od desne ivice.

Kada je u pitanju član koji se odnosi na izdavanje vozačkih dozvola, Prijedlog donosi izmjene u izdavanju vozačke dozvole za osobe koje prvi put stiču pravo upravljanja motornim vozilom B kategorije. Rok važenja ove dozvole početniku je dvije godine, dok je ranije bilo 10 godina.

Osim toga, svaki put prilikom produženja trajanja vozačke dozvole, bez obzira na dob, potrebno je izvaditi ljekarsko uvjerenje da je vozač psihički i fizički sposoban za upravljanje.

Novčanom kaznom od 1.000 do 2.000KM će vozači biti kažnjeni ukoliko se u naseljenom mjestu kreće brzinom za 50 km na sat većom od dozvoljene.

Na raniji prijedlog Damira Arnauta, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, uvrštena je i izmjena kojom bi vozači sa više od 1,5g/kg alkohola u krvi bili kažnjeni novčano sa od 1.000 do 2.000 KM. Bit će im izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest do devet mjeseci, a dobit će i dva kaznena boda.

Ova kazna se odnosi također i na instruktore vožnje koji osposobljavaju kandidate za vozača motornih vozila.

Do 2.000 KM kazne bi mogli dobiti i osobe koje upravljaju motornim vozilom a nisu stekli pravo na to, odnosno nemaju vozačku dozvolu, ali i vlasnik vozila koje koristi vozač bez odgovarajuće dozvole.

U slučaju da usljed gore navedenih prekršaja bude počinjena i saobraćajna nezgoda, počinilac može dobiti od 2.000 do 5.000 KM novčane kazne i zabranu upravljanja vozilom u trajanju od devet mjeseci.

U posljednje vrijeme, kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, struka sve više apeluje na edukaciju stanovništva i akcentovanje prevencije nesreća umjesto kažnjavanja prekršaja.