{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zakon o referendumu ne znači i da će on u RS-u biti održan"

F
11.2.2010. u 16:08
0
37
"Zakon o referendumu ne znači i da će on u RS-u biti održan"
0
"Zakon o referendumu ne znači i da će on u RS-u biti održan"
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko izjavio je danas u Banjoj Luci da OHR pravi razliku između Zakona o referendumu, i samog referenduma, te da, iako je u Narodnoj skupštini taj zakon usvojen, ne znači i da će referendum biti održan.
"Sada postoji zakon koji ide u Vijeće naroda RS-a, a možda će onda ići na Ustavi sud. Razlikujemo zakon i referendum“, naveo je Inzko u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Najavio je i da će OHR proučiti sinoć usvojeni Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u.

Visoki predstavnik u BiH je potvrdio da je njegova posjeta Banjoj Luci nastavak konsultacija koje je u ponedjeljak započeo s političkim liderima radi ocjene situacije uoči sjednice Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Razlog ovim sastancima jeste i mogući dolazak visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton u BiH, koju će, vjerovatno, zanimati analiza stanja u BiH.

S predstavnicima stranaka u RS-u razgovarat će i o njihovim stavovima o pitanju raspodjele državne imovine, čiji spisak je OHR ranije sačinio, i za koji smatra da je dobra osnova za budući rad i da se vlade entiteta i Brčko Distrikta opredijele kakve su im potrebe u vezi s tom imovinom.

Upitan da prokomentira to što je Federalna televizija u ponedjeljak emitirala videoclip koji se od 3. februara nalazi na internet stranici YouTube pod nazivom "Vidimo se u Bileći“, a u kojem je korišten film "Hitler: konačan pad", ali titlovan kao situacija nakon što je SNSD izgubio izbore u Bileći, Inzko je rekao da nije vidio sporni snimak.

“Nisam vidio taj snimak, a ako je tačno da se jedan političar upoređuje s Adolfom Hitlerom, za mene je to neprihvatljivo“, dodao je Inzko.

Visoki predstavnik u Banjoj Luci održat će sastanke i s predstavnicima SNSD-a, PDP-a, SDS-a i Demokratske stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: