Biljana Bokić
0

"Inzko je grubo nasrnuo na pravni poredak u BiH"

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) u potpunosti je opredijeljena za poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma kojima je današnja BiH ustanovljena, a visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko „grubo je nasrnuo na pravni poredak u BiH i prekršio Ustav i taj sporazum i odavno izašao iz mandata koji mu je povjeren Dejtonskim sporazumom i ošlaštenjima s Bonske konferencije“.

Ovo je večeras izjavila Biljana Bokić, glasnogovornica predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika, regirajući na današnje upozorenje OHR-a da planirani referendum koji je predložila Vlada RS-a, predvođena SNSD-om, kojim se u pitanje dovode elementi Općeg okvirnog sporazuma za mir, izlazi izvan djelokruga ustavnih nadležnosti ovog entiteta, u suprotnosti je s njegovim obavezama prema Ustavu BiH i, kako je visoki predstavnik već jasno stavio do znanja, krši Dejtonski sporazum.

Bokić je za RTRS rekla da je Inzko, iako je bio upoznat o zaključcima Narodne skupštine RS-a, „kršeći" Dejtonski sporazum, nametnuo odluku o ostanku stranih sudija i tužilaca u BiH, koje ne poznaje ni Ustav BiH niti Dejtonski sporazum.

„Tako je visoki predstavnik, a ne Vlada i Narodna skupština RS-a, raspisao referendum u RS-u“, navela je ona.

Bokić je naglasila da je premijer RS-a Milorad Dodik ranije pozivao visokog predstavnika da precizno kaže kojim se pragrafom ili odredbom Dejtonskog sporazuma zabranjuje referendum.

„Tačno je da Ustav BiH ne poznaje referendum, ali poznaje Ustav RS-a. Ako OHR ima pravo ili daje sebi pravo da krši međunarodni sporazum i Ustav BiH, onda građani RS-a imaju pravo da kažu da li žele više da trpe takvo ponašanje u zemlji za koju kažu da je njihova“, dodala je glasnogovornica premijera RS-a.

Navela je još i da dio saopćenja u kojem OHR iznosi političke stavove o motivima i razlozima raspisivanja referenduma u RS-u „neobično podsjeća na saopćenja domaćih političkih partija, a da je razlika u tome što OHR nije izlazio na izbore u BiH i RS-u, pa je nejasno u čije ime daje takve kvalifikacije“.