Parlament FBiH
535

Zaključci SDP-a: Smjena Sebije Izetbegović ili kompletnog Upravnog odbora KCUS-a

Klix.ba
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH predložit će dva zaključka koji se odnose na smjenu direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.

Prvi zaključak glasi: "Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužuje Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da Sebiju Izetbegović odmah razriješi dužnosti generalne direktorice", a drugi: "Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužuje Vladu Federacije BiH da razriješi Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ukoliko Sebiju Izetbegović ne razriješi dužnosti generalne direktorice".

Zastupnik SDP-a Damir Mašić napisao je u obrazloženju zahtjeva da su jučer održani protesti pacijenata na Onkološkoj klinici KCUS-a zbog činjenice da su dobili otpusna pisma prije isteka njihovog liječenja. Razlog otpuštanja pacijenata iz KCUS-a je nemogućnost njihovog liječenja, odnosno činjenica da nijedan od aparata za zračenje nije u funkciji.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Pacijenti su doslovno istjerani s klinike i upućeni da se sami liječe, odnosno da pronađu aparat za zračenje u nekom drugom kliničkom centru. Nakon što su mediji objavili da su pacijenti istjerani s klinike i da su im data otpusna pisma, pacijenti su isto tako na silu vraćeni na kliniku kako bi prekinuli proteste. Također, pacijenti su posebno istaknuli veoma loše stanje u kojem se nalazi Klinika za onkologiju, teške higijenske uslove te da su bili prisiljeni sami kupovati i hranu i lijekove", naveo je Mašić.

On ističe da je problem potpunog nedostatka lijekova i druge potrebne medicinske opreme na KCUS-u poznat svakome ko je imao nesreću da se mora liječiti na KCUS-u u toku mandata direktorice Izetbegović, ali i sveukupnoj javnosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Poznata je činjenica da se KCUS nalazi u finansijskim problemima i dugovanjima, ali neljudskost kojom aktuelni menadžment nastoji riješiti ta dugovanja nije zabilježena. Nedopustivo je da se vrše uštede na račun pacijenata koji zbog takvog ponašanja trpe ogromne zdravstvene posljedice", rekao je Mašić.

Naveo je i da generalna direktorica kontinuirano nanosi štetu ugledu institucije KCUS-a. Kako kaže, dovoljno je spomenuti krajnje neprimjeren i uvredljiv odnos prema novinarima ili npr. očito nezakonito korištenje službenog automobila Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Rad generalne direktorice je zbog svega navedenog krajnje štetan, kako po same pacijente, tako i po KCUS. Primarna dužnost zdravstvenih ustanova jeste osiguravanje adekvatne brige o pacijentima. Iz dosadašnjeg iskustva i pomenutih primjera potpuno se jasno da se aktuelni menadžment KCUS-a uopće ne rukovodi tim principom, već se vodi isključivo željom za ostvarenje profita", kazao je Mašić.